Ευκαιρίες σε Ρωσία, Κίνα νικούν τον φόβο

Ευκαιρίες σε Ρωσία, Κίνα νικούν τον φόβο

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το διεθνές σκηνικό αναταραχής και αστάθειας λόγω της συνεχιζόμενης διένεξης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν φαίνεται να αποκαρδιώνει τους επενδυτές ανά τον κόσμο. Τον Αύγουστο, τα περισσότερα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF) προς τις αναδυόμενες αγορές διοχετεύθηκαν στη Ρωσία και την Κίνα. Οι επενδυτές όχι μόνο αγνοούν τις κυρώσεις της Ε.Ε. και των ΗΠΑ στη Ρωσία, αλλά αδιαφορούν και για τις ενδείξεις επιβράδυνσης, που εμφανίζει η οικονομία της Κίνας. Ειδικότερα, τον Αύγουστο τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια, που εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και επιλέγουν τη Ρωσία, προσείλκυσαν 265 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή ποσοστό ίσο με το 14% της χρηματιστηριακής τους αξίας συνολικά. Η Ρωσία ως επενδυτικός προορισμός βρίσκεται στην τρίτη θέση διεθνώς μετά εκείνες της Πορτογαλίας και του Χονγκ Κονγκ. Στην τέταρτη εμφανίζονται τα ETF με έμφαση στην Κίνα, προσελκύοντας 944 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή ποσοστό ίσο με το 10% της συνολικής χρηματιστηριακής τους αξίας.

Οι χρηματιστές ενίσχυσαν τις τοποθετήσεις τους σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, αφότου η σύρραξη με την Ουκρανία προκάλεσε τη δραστικότερη από το 2008 πτώση του χρηματιστηριακού δείκτη Micex στη Μόσχα. Στην Κίνα, ο δείκτης στο χρηματιστήριο της Σαγκάης καταγράφει ρεκόρ 15μήνου, εξαιτίας του ότι τα ασθενέστερα των αναμενομένων οικονομικά στοιχεία αναθέρμαναν τη φημολογία για νέα δέσμη μέτρων από την κυβέρνηση με στόχο την ανάπτυξη. «Φαίνεται ότι οι επενδυτές δεν πιστεύουν πως η κατάσταση στη Ρωσία θα επιδεινωθεί έτι περαιτέρω από το πώς είναι διαμορφωμένη σήμερα,προσβλέποντας σε ανάκαμψη των δεικτών από τα χαμηλότατα επίπεδά τους», επισημαίνει η Ελενα Ογκραμ, επενδύτρια της Bank Bellevue στη Ζυρίχη. «Οι δε τιμές στις μετοχές των κινεζικών επιχειρήσεων έχουν ενισχυθεί λόγω της προοπτικής επιπλέον μέτρων οικονομικής τόνωσης», πρόσθεσε. Εν τω μεταξύ, η Κομισιόν δεσμεύθηκε για νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Στη Μόσχα, πάντως, ο χρηματιστηριακός δείκτης Micex εμφάνισε άνοδο 3,6% χθες και 0,6% προχθές, πρώτη φορά ύστερα από τριήμερες απώλειες, περιορίζοντας την κάμψη του από τις αρχές του έτους στο 6,9%. Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, πως ο δείκτης τελεί σε διαπραγμάτευση στο 5πλάσιο των προβλεπόμενων κερδών εν συγκρίσει με το δωδεκαπλάσιο για τον δείκτη MSCI των αναδυόμενων αγορών συνολικά.

Αντέχει η Μόσχα, ράλι στη Σαγκάη

Eίναι ενδιαφέρουσα η εκτίμηση πολλών επενδυτών, οι οποίοι ασχολούνται μεταξύ άλλων με διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια και παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στη διεθνή πολιτική σκηνή. «Οι αγορές στη Ρωσία έχουν μέχρι στιγμής απορροφήσει μεγάλη ποσότητα αρνητικών ειδήσεων», επισημαίνει ο Ολε Σέμπεργκ, ο οποίος διαχειρίζεται σχεδόν 20 δισ. δολάρια στον νορβηγικό επενδυτικό οίκο Skagen. Toν Αύγουστο, οι επενδυτές σαν αυτόν προσέθεσαν 213 εκατ. δολάρια στα ρωσικά διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια Market Vectors Russia ETF, τα μεγαλύτερα του είδους. Συνολικά τα περιουσιακά τους στοιχεία ανήλθαν στα 1,6 δισ. δολάρια. Στη δε περίπτωση των κινεζικών διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων ETF, τα οποία τυγχάνουν και της ευρύτερης διαπραγμάτευσης μεταξύ των κινεζικών ΕΤF στην αγορά των ΗΠΑ, αυτά προσείλκυσαν 518 εκατομμύρια δολάρια τον Αύγουστο. Τα FXI κατόπιν τούτων είδαν τα περιουσιακά τους στοιχεία να ανέρχονται συνολικά στα 5,9 δισ. δολάρια. Υπενθυμίζεται πως ο δείκτης στο χρηματιστήριο της Σαγκάης ανέκαμψε 13% από τα μέσα Μαρτίου λόγω προσδοκιών για μείωση της κρατικής ιδιοκτησίας στις εταιρείες της Κίνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή