Το τρικ με τα επιδόματα στις μεγάλες διεθνείς τράπεζες

Το τρικ με τα επιδόματα στις μεγάλες διεθνείς τράπεζες

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επενδυτικές τράπεζες που θα καταφέρουν σε υπερβολικό βαθμό να παρακάμψουν τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες με τους οποίους περιορίζονται τα μπόνους των τραπεζιτών, μπορεί να ανοίξουν νέα αντιπαράθεση με τις κανονιστικές αρχές όσον αφορά τις αμοιβές τους.

Σήμερα οι περισσότερες από τις μεγάλες τράπεζες δίνουν στους υπαλλήλους τους τα λεγόμενα επιδόματα στην προσπάθειά τους να παρακάμψουν τη νομοθεσία, που περιορίζει το ύψος των μπόνους στο διπλάσιο του ετήσιου μισθού. Ωστόσο, αν οι ευρωπαϊκές κανονιστικές αρχές καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι είναι υπερβολικοί οι μισθοί των τραπεζιτών, τότε ίσως αναλάβουν δράση.

Οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες έχουν βρει δύο τρόπους ώστε να διαφυλάξουν το ύψος των αμοιβών τους. Ο πρώτος είναι ν’ αυξήσουν τους μισθούς, επιλογή που έχει το μειονέκτημα ότι αυξάνει τα πάγια έξοδα σε μια βιομηχανία που εξαρτάται από τους κύκλους της οικονομίας. Ο άλλος τρόπος είναι τα επιδόματα. Αυτά είναι σταθερά μόνο για διάστημα ορισμένων μηνών και μπορούν ν’ αναθεωρηθούν σε τακτά χρονικά διαστήματα, είτε προς τα επάνω είτε προς τα κάτω.

Αυτός ο κανονιστικός διακανονισμός θα μπορούσε να μεταθέσει το αντικείμενο της συζήτησης μακριά από την υστερία των μεγάλων μπόνους σε μια ισχυρά τεχνική συζήτηση, όπως μάλλον θα προτιμούσαν οι τραπεζίτες. Τα μπόνους θα μειωθούν, αλλά οι συνολικές αμοιβές θα παραμείνουν υψηλές. Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) ήδη ανησυχεί ότι τα επιδόματα, αν και ορίζονται ως πάγια έξοδα, θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να είναι καλυμμένα μπόνους.

Η ΕΒΑ σκοπεύει να εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές για το θέμα στο τέλος του έτους, ώστε ν’ αποτρέψει την κατάχρηση της πρακτικής των επιδομάτων. Μια μέθοδος ώστε να μετατραπεί ένα επίδομα σε de facto μεταβλητή αμοιβή θα μπορούσε να είναι να αλλάζει τακτικά ο δηλωμένος ρόλος του παραλήπτη. Ενας άλλος τρόπος να μασκαρευτεί ένα μπόνους είναι να γίνει επίκληση των αλλαγών στις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά ως δικαιολογία για να αυξηθεί ή να μειωθεί ένα επίδομα.

Ωστόσο, τέτοιου είδους σοφιστείες θα αποτελούσαν πρόκληση για τις Βρυξέλλες.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μόλις και μετά βίας δεν έθεσαν ανώτατο όριο αμοιβών στις επενδυτικές τράπεζες, διότι από νομικής απόψεως θα αποτελούσε διάκριση αν παρέμβαιναν στις αμοιβές μόνο μιας βιομηχανίας. Πάντως η ιδέα θα μπορούσε να ξανασυζητηθεί. Μια επιλογή θα ήταν να προβάλουν επιχειρήματα περί συστημικού κινδύνου ώστε να ορίσουν ανώτατο όριο αμοιβών ως ποσοστό των εσόδων, ενδεχομένως στο 40%, εξηγεί ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους δικηγόρους σε θέματα απασχόλησης. Η μετατροπή αυτής της ιδέας σε λειτουργική λύση θα ήταν δύσκολη. Θα πρέπει να προβλεφθούν εξαιρέσεις για εποχές οικονομικής ύφεσης ή κρίσεων. Πιθανότατα τα μεσαία τραπεζικά στελέχη θα υφίστανται τις μεγαλύτερες μειώσεις μισθών τις κακές χρονιές. Οι τραπεζίτες αιφνιδιάστηκαν όταν έγινε πραγματικότητα το ανώτατο όριο στα μπόνους. Θα πρέπει να προσέξουν ώστε να μην υποεκτιμήσουν και πάλι τις Βρυξέλλες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή