Kαλυμμένα ομόλογα θα αγοράζει από Οκτώβριο η ΕΚΤ

Kαλυμμένα ομόλογα θα αγοράζει από Οκτώβριο η ΕΚΤ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

  Εκπλήσσοντας τους πάντες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε χθες ότι από τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων δανείων (ABS) και καλυμμένων ομολόγων στην προσπάθειά της να ενισχύσει τον δανεισμό προς την πραγματική οικονομία, να αποτρέψει το ενδεχόμενο εμφάνισης αποπληθωρισμού και να αναζωογονήσει την ασθμαίνουσα ευρωπαϊκή οικονομία. Παράλληλα, η ΕΚΤ μείωσε κατά 10 μονάδες βάσης σε 0,05% το βασικό επιτόκιο δανεισμού και σε -0,2% (από -0,1% τον Ιούνιο) το επιτόκιο καταθέσεων για τράπεζες.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για το ύψος των τιτλοποιημένων δανείων που θα αγοράσει η τράπεζα από τον Οκτώβριο, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, το ποσό θα μπορούσε να φτάσει τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε διάστημα τριών χρόνων. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Ντράγκι είπε ότι το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας δεν αποφάσισε ομόφωνα τις αγορές ομολόγων, διαφώνησε τουλάχιστον ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, αν και άλλα μέλη του δ.σ. ήθελαν ακόμη πιο ισχυρά μέτρα.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ συνεχάρη την ΕΚΤ για τα νέα μέτρα που έλαβε, τα οποία θα βοηθήσουν να μετριαστούν οι κίνδυνοι που προέρχονται από μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού. Είναι ενδιαφέρον ότι ο κ. Ντράγκι αρνήθηκε ότι έχει κλείσει κάποιου είδους “μεγάλη συμφωνία” με τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης ώστε η ΕΚΤ να λάβει μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας σε αντάλλαγμα για την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από τις εθνικές κυβερνήσεις. Κάλεσε δε τις κυβερνήσεις να εκμεταλλευθούν την ελαστικότητα που παρέχουν οι δημοσιονομικοί κανόνες χωρίς να τους παραβιάζουν.

Οι νέες προβλέψεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ περιλαμβάνουν χαμηλότερη ανάπτυξη για το 2014, στο 0,9% του ΑΕΠ έναντι 1,1% πριν, ενώ ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 0,6% εφέτος και στο 1,1% το 2015, δηλαδή πολύ κάτω από τον στόχο του 2%. Τα νέα μέτρα της ΕΚΤ δεν αποτελούν, σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι αλλά και με πολλούς αναλυτές, ένα πλήρες πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του στυλ που έχουν εφαρμόσει τα προηγούμενα χρόνια ΗΠΑ, Βρετανία και Ιαπωνία. Τα ομόλογα δημιουργούνται από τις τράπεζες που συγκεντρώνουν πακέτα δανείων, στεγαστικών, εταιρικών, δανείων πιστωτικών καρτών κ.τ.λ. και στη συνέχεια τα πωλούν στους επενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή