Π. Μοσκοβισί: Ανάπτυξη και εξυγίανση προϋπολογισμών οι προτεραιότητες της Ευρώπης

Π. Μοσκοβισί: Ανάπτυξη και εξυγίανση προϋπολογισμών οι προτεραιότητες της Ευρώπης

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ισχυρότερη προώθηση της ανάπτυξης μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η σαφής δέσμευση για την πορεία των πολιτικών λιτότητας θα αποτελέσουν τις βασικές αρχές του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας και υποψήφιου Επιτρόπου για την Νομισματική και την Οικονομική Πολιτική Πιέρ Μοσκοβισί, εάν τελικά αναλάβει τη θέση.

«Πρέπει να ξεφύγουμε από την παγίδα της στασιμότητας. Διαφορετικά, θα πληγεί η δημοκρατία μας», δηλώνει ο κ. Μοσκοβισί στην γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, σύμφωνα με τα προδημοσιευμένα αποσπάσματα μιας συνέντευξής του που θα δημοσιευθεί στο αυριανό φύλλο και τονίζει ότι χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις, καθώς «σε όλα τα κράτη υπάρχει επενδυτικό κενό».

«Είμαι έτοιμος», τονίζει και διαβεβαιώνει ότι ως Επίτροπος θα προωθήσει «μια Ευρώπη της ισορροπίας, η οποία σταθεροποιεί τους προϋπολογισμούς και φροντίζει για την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας». Αναφέρει μάλιστα ότι «πρέπει να είμαστε αυστηροί στα θέματα λιτότητας και φιλόδοξοι στα θέματα ανάπτυξης» και διαβεβαιώνει ότι, εάν γίνει Επίτροπος, θα εφαρμόσει ακριβώς αυτές τις αρχές χωρίς ωστόσο να αποκλείει το ενδεχόμενο η Γαλλία να πάρει παράταση στην προθεσμία για την συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς κανόνες. «Αυτό θα είναι μια κοινή απόφαση της Επιτροπής και του Συμβουλίου», διευκρινίζει.

Ο κ. Μοσκοβισί επισημαίνει ακόμη ότι ως Επίτροπος για τη Νομισματική Πολιτική θα έχει στενή συνεργασία με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και προσθέτει ότι αυτή η σχέση θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο. «Τον σέβομαι και τον θαυμάζω», λέει χαρακτηριστικά, αλλά προειδοποιεί για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στην Γερμανία. «Ο αποπληθωρισμός κάνει τους ανθρώπους φτωχούς και καθιστά πιο δύσκολο για τα κράτη να μειώσουν τα χρέη τους», υποστηρίζει, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι ιστορικά οι Γερμανοί ανησυχούν συνήθως για τον κίνδυνο του υψηλού πληθωρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή