Απόφαση-καταπέλτης για την BP στις ΗΠΑ

Απόφαση-καταπέλτης για την BP στις ΗΠΑ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eγκληματική αμέλεια επέδειξε ο πετρελαϊκός κολοσσός της BP ως προς την αντιμετώπιση των συνεπειών της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού, της μεγαλύτερης στην ιστορία σε αμερικανικά ύδατα. Στην απόφαση αυτή, η οποία πιθανώς να μεταφραστεί σε δισ. δολάρια ως πρόστιμο, κατέληξε ο δικαστής Καρλ Μπάρμπιερ, ολοκληρώνοντας τη δίκη περί απόδοσης ευθυνών για την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή.Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, το πρόστιμο ίσως ανέρχεται έως και σε 18 δισ. δολάρια, ενώ η ίδια η ΒΡ έχει προβλέψει για τον σκοπό αυτό 3,5 δισ. δολάρια.

Η περιβαλλοντική καταστροφή κόστισε τη ζωή σε 11 ανθρώπους, ενώ διαχεόταν στα ύδατα επί τρίμηνο πετρέλαιο, το οποίο έφθασε μέχρι τις ακτές πέντε πολιτειών.

Οι συνεργαζόμενες εταιρείες, Transocean και Halliburton, δεν κρίθηκαν υπεύθυνες για την πετρελαιοκηλίδα στον βαθμό τον οποίο κρίθηκε η ΒΡ.

Συγκεκριμένα, κατά τον κ. Μπάρμπιερ, η ΒΡ φέρει ευθύνη κατά 67%, η Transocean κατά 30% και η Halliburton κατά 3%. Μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης, η τιμή της μετοχής της BP υποχώρησε κατά 5,3%. Εχει ιδιαίτερη σημασία η απόφαση αυτή, η οποία θέτει τέλος σε μια διεθνούς βεληνεκούς και μακρά συζήτηση με ηθικό βάρος για τις αιτίες, τον αντίκτυπο της πετρελαιοκηλίδας και τους υπευθύνους. Η δικαστική διαμάχη διήρκεσε τέσσερα χρόνια και επικεντρώθηκε στο ποιος είχε σφάλει και πόσο μέρος της ευθύνης η κάθε επιχείρηση έπρεπε να αναλάβει. Ο δικαστής Καρλ Μπάρμπιερ απεφάνθη ότι η BP υπόκειται σε αυξημένα πρόστιμα, όπως προβλέπει η σχετική περιβαλλοντική νομοθεσία.

Τα πρόστιμα συνδέονται με το ότι η διάχυση πετρελαίου στη θάλασσα ήταν το αποτέλεσμα της εκούσιας παρεκτροπής και της εγκληματικής αμέλειας της θυγατρικής της, η οποία διενεργεί την ανίχνευση και την άντληση πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού. Από τη δική της πλευρά η BP εκτιμά ότι τα περί εγκληματικής αμέλειας και εκούσιας παρεκτροπής δεν έχουν επαρκή στοιχεία πάνω στα οποία να βασιστούν. Το επόμενο βήμα της είναι να εφεσιβάλει την απόφαση στο αρμόδιο Εφετείο. Δεδομένου ότι η εκδίκαση της έφεσης ενδεχομένως να απαιτήσει πολλά χρόνια, πιθανώς το ζήτημα των τελικών προστίμων για τον πετρελαϊκό κολοσσό να αργήσει να οριστικοποιηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή