Ευφορία στις αγορές μετά τον πλήρη αιφνιδιασμό από τον Μάριο Ντράγκι

Ευφορία στις αγορές μετά τον πλήρη αιφνιδιασμό από τον Μάριο Ντράγκι

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πιο κατάλληλη λέξη για να περιγραφεί η αντίδραση των αγορών στην αιφνιδιαστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ν’ ανακοινώσει πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων ομολόγων είναι η λέξη πάρτι. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν χθες στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2008 και το ευρώ υποχωρούσε έναντι του δολαρίου κατά 1,51%, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,2951, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών. «Ακόμη και αν αυτά τα μέτρα (σ.σ. που ανακοίνωσε χθες η ΕΚΤ) αποδειχτεί ότι δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο ελπίζει η ΕΚΤ, αυτό δεν σημαίνει ότι μεσομακροπρόθεσμα δεν θα ενισχυθούν και πάλι οι μετοχές καθώς η αγορά πλημμυρίζει με ρευστότητα και υπάρχουν πολύ λίγες εναλλακτικές λύσεις από τις μετοχές», εξηγεί στο Reuters ο κ. Μαρκ Χιούμπερ, χρηματιστής στην Peregrine & Black.

Οι αποδόσεις όλων των κρατικών ομολόγων σημείωσαν πτώση, με πολλά από τα διετή ομόλογα κρατών της Ευρωζώνης να προσφέρουν πλέον αρνητικές αποδόσεις. Στη Wall Street, Dow Jones και S&P 500 σημείωσαν ενδοσυνεδριακά νέα υψηλά ρεκόρ. Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν χθες τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα, η απόδοση των οποίων μειώθηκε κατά 19 μονάδες βάσης, από το 5,88% στο 5,69%. Η απόδοση των ισπανικών και των ιταλικών δεκαετών ομολόγων μειώθηκε κατά δέκα μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,18% για το ισπανικό και στο 2,34% για το ιταλικό. Μικρότερα κέρδη αποκόμισαν και τα πορτογαλικά και ιρλανδικά ομόλογα, η απόδοση των οποίων διαμορφώθηκε σε 3,16% και 1,75%, αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες έγιναν αρνητικές οι αποδόσεις των διετών ιρλανδικών ομολόγων, ακολουθώντας το «παράδειγμα» των αντίστοιχης χρονικής διάρκειας ομολόγων των λεγόμενων χωρών του «πυρήνα» της Ευρωζώνης, δηλαδή Γερμανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας, Φινλανδίας, Αυστρίας και Βελγίου.

Το γαλλικό δεκαετές ομόλογο ενισχύθηκε και αυτό, με την απόδοσή του να υποχωρεί κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,30%. Το δε γερμανικό δεκαετές ομόλογο αρχικά ενισχύθηκε με την απόδοσή του να υποχωρεί προς το ρεκόρ της περασμένης εβδομάδας, ωστόσο αργότερα υποχώρησε ελαφρώς, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 0,965% από 0,958 την Τετάρτη. Μπορεί δε πολλοί Γερμανοί πολιτικοί και οικονομολόγοι να βλέπουν με κακό μάτι την απόφαση της ΕΚΤ, σίγουρα όμως δεν έχουν την ίδια άποψη οι Γερμανοί επενδυτές, ενώ η χώρα θα είναι από τους μεγάλους κερδισμένους καθώς μειώνεται και άλλο το κόστος δανεισμού για το γερμανικό Δημόσιο. Χθες τα γερμανικά κρατικά ομόλογα με διάρκεια ωρίμανσης μέχρι και τέσσερα έτη πρόσφεραν αρνητική απόδοση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή