Η μπάλα στο γήπεδο των πολιτικών πλέον, εκτιμούν οι αναλυτές

Η μπάλα στο γήπεδο των πολιτικών πλέον, εκτιμούν οι αναλυτές

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών υποδέχτηκε με θετικά σχόλια την απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε αγορές τιτλοποιημένων ομολόγων, ενώ πολλοί αναρωτιούνται αν το μέγεθος του προγράμματος είναι επαρκές ή αν θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα όπως αγορές κρατικών και εταιρικών ομολόγων. Ο κ. Μαρσέλ Φράτσερ, πρόεδρος του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου DIW, δήλωσε στο Reuters ότι η αναπάντεχη ανακοίνωση των νέων μέτρων δείχνει ότι η ΕΚΤ ανησυχεί πιο έντονα για την πορεία της ανάπτυξης και του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη απ’ ό,τι πριν από λίγους μήνες. «Περιμένω ότι τα σημερινά (σ.σ. χθεσινά) μέτρα δεν θα είναι τα τελευταία. Η ΕΚΤ έχει και άλλες επιλογές και αυτές περιλαμβάνουν αγορές κρατικών και εταιρικών ομολόγων. Πιστεύω ότι η πιθανότητα να προχωρήσει η ΕΚΤ σε τέτοιες αγορές τους επόμενους μήνες είναι πολύ μεγάλη».

Για τον κ. Τζέικομπ Κιρκεγκάαρντ, οικονομολόγο του Ινστιτούτου Πίτερσεν στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ντράγκι έστειλε στους Ευρωπαίους ηγέτες το μήνυμα ότι έκανε ό,τι ήταν να κάνει και ότι «πλέον η μπάλα είναι στο δικό τους γήπεδο. Τώρα θα πρέπει να κάνουν όσα τους αναλογούν ώστε να επανακάμψει η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη». Ο κ. Τζόναθαν Λόινς, οικονομολόγος στην Capital Economics, υποστηρίζει ότι τα χθεσινά μέτρα «δεν αποτελούν υποκατάστατο για τα πολύ πιο ισχυρά μέτρα που φαίνονται όλο και πιο αναγκαία ώστε ν’ αποτραπεί μια νέα ύφεση της οικονομίας της Ευρωζώνης». Ο κ. Κρίστιαν Σουλτς, οικονομολόγος της τράπεζας Berenberg, ανησυχεί πως η αγορά ABS έχει προκαλέσει σημαντικές διαφωνίες στο εσωτερικό της ΕΚΤ, και ότι η ΕΚΤ θα εξαντλήσει κάθε άλλο εργαλείο προτού προχωρήσει και σε αγορές κρατικών ομολόγων. Ο πρόεδρος του γερμανικού ινστιτούτου Ifo, Χανς Βέρνερ Ζιν, θεωρεί ότι η μείωση των επιτοκίων δανεισμού δεν θα έχει καμία επίδραση και ότι, αντιθέτως, οι αγορές ομολόγων δεν ανήκουν στα καθήκοντα της ΕΚΤ και ότι εκθέτουν τους Ευρωπαίους φορολογουμένους σε πιθανές ζημίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή