Εως 5 δισ. ευρώ το κόστος των ρωσικών εμπορικών αντιποίνων κατά της Ε.Ε.

Εως 5 δισ. ευρώ το κόστος των ρωσικών εμπορικών αντιποίνων κατά της Ε.Ε.

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμένες είναι οι Βρυξέλλες για το οικονομικό κόστος που αναμένεται να προκύψει από το εμπάργκο της Ρωσίας στις εισαγωγές βασικών τροφίμων από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που εξασφάλισε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι οικονομικές επιπτώσεις μπορεί να φθάσουν τα 5 δισ. ευρώ καθώς η Ρωσία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά τροφίμων για την Ε.Ε. Οι κυρώσεις της Ρωσίας ισχύουν για βασικά τρόφιμα, το κρέας, το ψάρι, τα φρούτα, τα λαχανικά και το γάλα, με διάρκεια ενός έτους από τις 6 Αυγούστου. Τα προϊόντα αυτά αναλογούν, σχεδόν, στο ήμισυ των εισαγωγών τροφίμων της Ρωσίας από την Ε.Ε. Ισχυρό ενδεχόμενο είναι να ζητηθούν αποζημιώσεις για τις απώλειες που θα υποστούν οι αγρότες και οι παραγωγοί τροφίμων.

«Οι περιορισμοί στο εμπόριο που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τη Ρωσία, κατά πάσα πιθανότητα, θα θέσουν σε κίνδυνο εμπορικές συναλλαγές 5 δισ. ευρώ», αναφέρεται στο εσωτερικό έγγραφο της Κομισιόν. Οι συνολικές εξαγωγές τροφίμων στη Ρωσία υπολογίζονται στα 11,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2013. Στα 5,1 δισ. ευρώ ανέρχεται η αξία των προϊόντων εις βάρος των οποίων έχουν επιβληθεί οι κυρώσεις. Το κρίσιμο αυτό θέμα θα συζητηθεί στη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Το εμπάργκο της Ρωσίας αποφασίστηκε από τη Μόσχα ως αντίποινα για τις κυρώσεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και τον τομέα της άμυνας λόγω της ουκρανικής κρίσης. Ανάλογες κυρώσεις στις εισαγωγές τροφίμων ισχύουν και για τις ΗΠΑ, αλλά οι εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία είναι περιορισμένες και άρα οι επιπτώσεις τέτοιας φύσεως αντιποίνων για την αμερικανική οικονομία. Η περίπτωση της Ευρώπης είναι, ωστόσο, διαφορετική. Οι δείκτες οικονομικού κλίματος στη Γερμανία, η οποία είναι περισσότερο εξαρτώμενη από τις εξαγωγές στη Ρωσία από κάθε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε., ήδη έχουν εξασθενήσει, αντανακλώντας τις πιέσεις που ασκούνται στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης. Το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης συμβαίνει σε μια συγκυρία ιδιαίτερα κρίσιμη. Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη κυμαίνεται σε αναιμικούς ρυθμούς, ενώ η χαμηλή ζήτηση έχει οδηγήσει σε έντονες αντιπληθωριστικές τάσεις, με τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αναφέρονται ανοικτά στον κίνδυνο αποπληθωρισμού.

Οι αγρότες και οι παραγωγοί τροφίμων στην Ε.Ε. φοβούνται πως θα είναι δύσκολο να επανακτήσουν τη θέση τους στη ρωσική αγορά όταν αρθούν οι κυρώσεις. Ηδη οι Ρώσοι αναπληρώνουν τα κενά από το εμπάργκο της Μόσχας με εισαγωγές από την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Μόνον οι εξαγωγές της Γερμανίας στη Ρωσία υπολογίζονται στα 1,6 δισ. ευρώ, με βάση στοιχεία του 2013. Η μεγαλύτερη αγορά στη Ρωσία αφορά τους Γερμανούς εκτροφείς και παραγωγούς χοιρινού κρέατος. Από τις 750.000 τόνους χοιρινού κρέατος που πωλούνται στη Ρωσία, το ένα τέταρτο εισάγεται από τη Γερμανία. Η ένωση Γερμανών εκτροφέων χοιρινού κρέατος προβλέπει πως οι απώλειες για κάθε φάρμα μπορεί να φθάσουν ακόμη και τα 40.000 ευρώ. Στο ένα δισ. ευρώ υπολογίζονται, επίσης, οι εξαγωγές τροφίμων από τη Γαλλία στη Ρωσία το 2013. Ο Αλεξ Γουάιζμαν, αλιεύς σολομών και πρόεδρος της ένωσης επαγγελματιών αλιέων στη Σκωτία, εκτιμά πως μπορεί να χρειαστεί μία δεκαετία μέχρι να επανακτήσουν το μερίδιο που είχαν κατακτήσει στη ρωσική αγορά πριν από τις κυρώσεις. «Κάθε απόπειρα να βρεθεί άμεσα μια αγορά της κλίμακας της Ρωσίας είναι καταδικασμένη να αποτύχει», είχε δηλώσει στον Guardian.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή