ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμμετοχή ιδιωτών σε «κούρεμα» κρατικού χρέους προωθεί το ΔΝΤ

Συμμετοχή ιδιωτών σε «κούρεμα» κρατικού χρέους προωθεί το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) βρίσκεται στο στάδιο «ολοκλήρωσης κανόνων» που θα παρέχουν τη δυνατότητα «επιμερισμού βαρών» σε ιδιώτες ομολογιούχους, κατά την αναδιάρθρωση χρεών υπερχρεωμένων κρατών που ζητούν βοήθεια από το Ταμείο, επισημαίνεται σε δημοσίευμα της New York Times, στο οποίο γίνεται αναφορά στην «κρίση χρέους» στην Ελλάδα.

Οπως επισημαίνεται, «η νέα προσέγγιση σηματοδοτεί τη μεταβολή στον τρόπο αντίληψης του ΔΝΤ σχετικά με το ακανθώδες και πολιτικά δύσκολο θέμα, ως προς το πώς και πότε θα καθορίζεται ότι το χρέος μιας χώρας δεν είναι πλέον βιώσιμο και, το πιο σημαντικό, σε ποιο βαθμό θα απαιτείται η συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στον επιμερισμό του κόστους της αναδιάρθρωσης έναντι της διάσωσης που βασίζεται στους φορολογούμενους της χώρας».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «αξιωματούχοι του Ταμείου, επενδυτές και ακαδημαϊκοί συζήτησαν το θέμα χθες κατά τη διάσκεψη για τον εορτασμό της 70ής επετείου του συστήματος Bretton Woods (στο Νιου Χάμσαϊρ των ΗΠΑ) για την παγκόσμια χρηματοοικονομική συνεργασία. Η ώθηση για τη διεύρυνση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στις μελλοντικές αναδιαρθρώσεις χρέους υπογραμμίζει την αυξανόμενη ανησυχία των πολιτικών, ότι μετά την ταραγμένη κρίση χρέους στην Ελλάδα και την αποτυχία των hedge funds να υποχρεώσουν την Αργεντινή να τους αποζημιώσει, οι κανόνες για την αναδιάρθρωση των κρατικών χρεών θα πρέπει να διασαφηνισθούν», όπως επισημαίνεται.

Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται ότι «η πρόταση του Ταμείου, η οποία θα δέσμευε τους ομολογιούχους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα με επέκταση της περιόδου ωρίμανσης, ώστε να μην μπορούν να τα εκποιήσουν, αντιμετωπίζει την αντίθεση πολλών επενδυτών και των επαγγελματικών τους οργανώσεων».

Τέλος, το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο αντιστάθηκε για καιρό στις προσπάθειες του Ταμείου για τη διαμόρφωση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης κρατικών χρεών, ήταν επιφυλακτικό σχετικά με το σχέδιο. Επειτα ωστόσο από ένα έτος διαβουλεύσεων με ειδικούς των αγορών και με ακαδημαϊκούς, οι αξιωματούχοι του Ταμείου θεωρούν ότι έχει έρθει η ώρα για να αναθεωρήσουν την πολιτική τους.