Αποδόσεις

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Η τιμή του αργού πετρελαίου δεν παρουσίασε μεγάλες μεταβολές την Παρασκευή, αφού υποχώρησε κατά 1,6% από τις αρχές της εβδομάδας λόγω φόβων για χαμηλή κατανάλωση καυσίμων εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης και των συγκρούσεων στο Ιράκ και στη Λιβύη. Η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη διαμορφώθηκε την Παρασκευή στα 94,44 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του Μπρεντ υποχώρησε κατά 7 σεντς, στα 101,76 δολάρια το βαρέλι, αφού είχε απολέσει το 1,4% κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Οι επενδυτές, επίσης, απέδωσαν την πτώση του όγκου συναλλαγών σε όλα τα προθεσμιακά συμβόλαια –υποχώρησαν κατά 35% συγκριτικά με τον μέσον όρο των τελευταίων 100 ημερών– στη μείωση της λειτουργίας των διυλιστηρίων στις ΗΠΑ διότι προσαρμόζονται στην παραγωγή καυσίμων κατάλληλων για τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.

Υποχώρησε 1,8% η τιμή του χρυσού

Χωρίς αξιοσημείωτες μεταβολές στη διακύμανση της τιμής του εμφανίστηκε στα τέλη της εβδομάδας ο χρυσός στη διεθνή αγορά. Προηγουμένως, είχε υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δώδεκα εβδομάδων, ενώ παράλληλα το δολάριο είχε ενισχυθεί. Οι επενδυτές έστρεψαν την πλάτη τους στο πολύτιμο μέταλλο, αναμένοντας ενθαρρυντικά στοιχεία για αύξηση θέσεων εργασίας άνω των 200.000 τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, τα οποία θα λειτουργήσουν υπέρ μιας αύξησης των επιτοκίων από τη Fed. Το δολάριο ανήλθε στα υψηλότερα 13μήνου έναντι των 10 μεγαλύτερων νομισμάτων. Η τιμή του χρυσού υποχώρησε 1,8% την εβδομάδα που πέρασε, λόγω των προοπτικών υψηλότερων επιτοκίων από τη Fed. Χθες διαμορφώθηκε στο -0,2% στα 1.264,60 δολάρια η ουγγιά. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι συνομιλίες με τους Ρωσόφιλους αντάρτες θα προλειάνουν το έδαφος για εκεχειρία. «Δεν αναμένουμε θεαματική άνοδο του χρυσού μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της απασχόλησης», παρατηρούν αναλυτές. «Τα περισσότερα οικονομικά δεδομένα από τις ΗΠΑ τον τελευταίο καιρό είναι μάλλον εντυπωσιακά και όλα τα επιπλέον θα ενισχύσουν το δολάριο και θα πλήξουν τον χρυσό».

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Τα ομόλογα των χωρών της Νοτίου Ευρώπης και ιδιαίτερα οι ελληνικοί τίτλοι ωφελήθηκαν περισσότερο από τη μείωση του ευρωπαϊκού επιτοκίου στο 0,05%, που αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ. Η απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει και στην αγορά ομολόγων έδωσε πνοή στις ευρωπαϊκές πλατφόρμες ομολόγων και απέδειξε ότι στρατηγική της Κεντρικής Τράπεζας είναι να τονώσει την αναιμική οικονομία της Ευρωζώνης. Τη μεγαλύτερη άνοδο στα ευρωπαϊκά ομόλογα εμφάνισαν οι ελληνικοί τίτλοι, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε την Πέμπτη κατά 16 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,65%, προσεγγίζοντας το ιστορικό χαμηλό του 5,5%. Τα δεκαετή ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας διαμορφώθηκαν αντίστοιχα στο 2,17% και 2,3%.Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου η Γαλλία άντλησε 9 δισ. ευρώ από εκδόσεις ομολόγων που λήγουν το 2024, το 2030 και το 2045.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή