Υπό αυστηρό έλεγχο η αγορά των swap

Υπό αυστηρό έλεγχο η αγορά των swap

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αμερικανικές τράπεζες θα χρειαστεί να διαθέσουν 644 δισ. δολ. (497 δισ. ευρώ) ως εγγυήσεις, ώστε ν’ αντισταθμίσουν τα ρίσκα που έχουν αναλάβει μέσω των συναλλαγών swap που κάνουν μεταξύ τους, σύμφωνα με ανάλυση των κανόνων που προτείνουν οι κανονιστικές αρχές.

Η κανονιστική αρχή των τραπεζών (OCC) υπολόγισε χθες ποιο θα είναι το ποσό που πρέπει να εξασφαλίσουν οι τράπεζες, περιλαμβανομένων των JPMorgan, Bank of America και Citigroup, ώστε να υποστηρίξουν συναλλαγές που δεν είναι εγγυημένες από τις εταιρείες εκκαθαρίσεων συναλλαγών. Σύμφωνα με τους αναθεωρημένους κανόνες που έχουν εκδώσει οι κανονιστικές αρχές (OCC, Fed, FDIC), οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να χρηματοδοτούν τις εγγυήσεις και να τοποθετούν σε λογαριασμούς φύλαξης, πρακτική που ενδέχεται να είναι λιγότερο επικερδής από άλλες χρήσεις.

Ως αποτέλεσμα, οι οικονομολόγοι της κανονιστικής αρχής των τραπεζών (OCC) υπολογίζουν πως η τραπεζική βιομηχανία θα χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια, ύψους μεταξύ 2,9 και 6,4 δισ. δλ. (2,24 με 4,94 δισ. ευρώ), ετησίως από το 2019, οπότε θα αρχίσουν να ισχύουν πλήρως οι νέοι κανόνες.

Οι αμερικανικές και οι ευρωπαϊκές κανονιστικές αρχές επιδιώκουν να ενισχύσουν την επιτήρηση της παγκόσμιας αγοράς swap με τζίρο 710 τρισ. δολ. ετησίως (548 τρισ. ευρώ). Πρόκειται για συναλλαγές που ευθύνονται εν μέρει για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και οδήγησαν στην οικονομική διάσωση της ασφαλιστικής εταιρείας AIG. Οι νέοι κανονισμοί είναι έτσι σχεδιασμένοι ώστε να περιορίζουν τους κινδύνους και να ενισχύουν τη διαφάνεια μέσω της υποχρεωτικής εγγύησης των περισσότερων συναλλαγών swap από τα κεντρικά εκκαθαριστήρια. Για συναλλαγές που δεν εκκαθαρίζονται και διενεργούνται άμεσα μεταξύ πωλητών και αγοραστών, οι κανονιστικές αρχές προτείνουν οι τράπεζες και οι πελάτες τους ν’ ανταλλάσσουν εγγυήσεις προκειμένου να αποτραπεί η συσσώρευση κινδύνων στην αγορά.

Η αμερικανική πρόταση είναι τμήμα της παγκόσμιας προσπάθειας των κανονιστικών αρχών «να περιορίσουν τον συστημικό κίνδυνο στις αγορές παραγώγων», δήλωσε η πρόεδρος της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed), Τζάνετ Γέλεν, στις 3 Σεπτεμβρίου. Η κανονιστική αρχή των τραπεζών (OCC), η οποία είναι αρμόδια για εννέα εθνικές τράπεζες και τα υποκαταστήματα έξι ξένων τραπεζών, θα επιβλέπει περίπου το 80% της αγοράς swap που αφορούν οι νέοι κανόνες. Αυτές οι τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με κανονιστικό κόστος ύψους 659 εκατ. δολ. προκειμένου να αρχίσει να λειτουργεί το σύστημα και ακόμη 149 εκατ. τον χρόνο ώστε να συμμορφώνονται με τους κανόνες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κανονιστικών αρχών. Στην αγορά swap κυριαρχούν τέσσερις τράπεζες, JPMorgan, Bank of America, Morgan Stanley και Goldman Sachs, οι οποίες εκτέλεσαν το 95% των συναλλαγών σε παράγωγα συνολικού ύψους 297 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (229 τρισ. ευρώ) που έκαναν οι 25 μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες συμμετοχών.

Οταν οι κανονιστικές αρχές πρότειναν, το 2011, την υιοθέτηση του νέου κανονισμού, το ύψος των εγγυήσεων που υπολογίστηκε ότι θα απαιτηθεί στην αρχή των συναλλαγών είχε εκτιμηθεί στα 2 τρισ. δολ. αντί για τα 644 δισ. που υπολογίζεται σήμερα. Αιτίες για τις χαμηλότερες εγγυήσεις είναι η εξαίρεση των ξένων συναλλαγών και η επικαιροποίηση των στοιχείων για τις μη εγγυημένες από κεντρικά εκκαθαριστήρια συναλλαγές. Η εφαρμογή του νόμου για διαχωρισμό των εμπορικών από τις επενδυτικές τράπεζες θα μπορούσε να μειώσει το ποσό που απαιτείται αρχικά στα 300 δισ. δολ., σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή