Süddeutsche Zeitung: Πιθανός «φόρος Τόμπιν» μόνο για τα σύμφωνα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Süddeutsche Zeitung: Πιθανός «φόρος Τόμπιν» μόνο για τα σύμφωνα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο της θέσπισης ενός φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές μόνο για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμφωνούν με το μέτρο – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα –, καθώς δεν υπάρχει ομοφωνία, εξετάζεται από τα αρμόδια όργανα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung.

Επικαλούμενη το αποτέλεσμα γνωμοδότησης του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η εφημερίδα επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο θα απέφερε στην Γερμανία έσοδα ύψους τουλάχιστον 17,6 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, τα έσοδα θα μπορούσαν, θεωρητικά και σύμφωνα πάντα με την προαναφερθείσα γνωμοδότηση, να φθάσουν ως και τα 88 δισεκατομμύρια ετησίως. Επειδή ωστόσο κάποιες συναλλαγές θα μεταφέρονταν πλέον σε άλλες χώρες, δεν μπορούν να αναμένονται τόσο μεγάλα έσοδα. Ακόμη και έτσι πάντως, θα έμεναν στα δημόσια ταμεία τόσα χρήματα ώστε να μην υπάρχει πλέον πρόβλημα χρηματοδότησης της αποκατάστασης δρόμων και γεφυρών στην Γερμανία, επισημαίνεται.

Το Βερολίνο προσπαθεί εδώ και χρόνια να πετύχει την εισαγωγή του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, αλλά μέχρι τώρα δεν υπήρχε συναίνεση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Τώρα υπάρχει η ιδέα της καταρχήν εισαγωγής του φόρου στο πλαίσιο μιας «συμμαχίας των προθύμων», η οποία εκτός από την Γερμανία και την Ελλάδα θα περιελάμβανε την Γαλλία, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Αυστρία, την Εσθονία, την Σλοβενία, την Πορτογαλία και την Σλοβακία. «Ακόμη όμως και μεταξύ αυτών των χωρών υπάρχουν διαφορές απόψεων», σημειώνει η εφημερίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή