Κύπρος: Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» Κύπρου για τη διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου

Κύπρος: Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» Κύπρου για τη διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείζον θέμα συζήτησης στην κοινή γνώμη αποτελεί το δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» Κύπρου, στο οποίο διατυπώνονται υπόνοιες για σχέση της οικογένειας της διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ), Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, με τον Ανδρέα Βγενόπουλο και τη Marfin Investment Group.

Επίσης, σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί στην κοινή γνώμη το γεγονός ότι η ίδια η κ. Γιωρκάτζη, η κυβέρνηση, η Γενική Εισαγγελία και τα πολιτικά κόμματα, πλην του Κινήματος Οικολόγων, δεν έχουν αντιδράσει στο δημοσίευμα.

Έγκυρη κυβερνητική πηγή, που ρωτήθηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, περιορίστηκε να αναφέρει ότι «δεν θα θέλαμε ακόμη να σχολιάσουμε το δημοσίευμα».

Το Κίνημα Οικολόγων, με ανακοίνωση, εκφράζει ανησυχία για τη «σιωπή» που επικρατεί από μέρους της κυβέρνησης, αλλά και από την ίδια την κ. Γιωρκάτζη.

«Είναι αδιανόητο να κυκλοφορεί αυτή η είδηση και να διασύρεται ένας θεσμός με κρίσιμο ρόλο και ευθύνη στα θέματα της οικονομίας και να μην υπάρχει καμία αντίδραση από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας. Οι πολίτες δίκαια αναρωτιούνται και ζητούν εξηγήσεις» τονίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

«Ήρθε η ώρα για καθαριότητα στον στάβλο του Αυγείου και μάλιστα το συντομότερο. Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες αλλά και να ξεκαθαρίσει το σκηνικό, το οποίο είναι ολοφάνερο ότι έχει στηθεί στην πλάτη των ανυποψίαστων πολιτών, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν τη νύφη».

Η εφημερίδα «Καθημερινή», στο ρεπορτάζ του διευθυντή σύνταξης Ανδρέα Παράσχου, αναφέρει ότι ο εν διαστάσει σύζυγος της κ. Γιωρκάτζη, που διατηρεί δικηγορικό γραφείο στη Λεμεσό, εκπροσωπεί τον Ανδρέα Βγενόπουλο στη νομική διαμάχη του εναντίον της πρώην Λαϊκής Τράπεζας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο δικηγορικό γραφείο του εν διαστάσει συζύγου της κ. Γιωρκάτζη εργάζεται και η κόρη τους.

Η εφημερίδα εγείρει θέμα τάξης για την κ. Γιωρκάτζη, καθώς η ΚΤΚ διαδραματίζει σοβαρό ρόλο στις έρευνες για το οικονομικό έγκλημα σχετικά με την κατάρρευση της οικονομίας στις αρχές του 2013 και ζητά απαντήσεις τόσο από την εκτελεστική εξουσία όσο και τη νομική υπηρεσία.

Σημειώνει δε ότι η κ. Γιωρκάτζη δεν απάντησε όταν τις ετέθη η ακόλουθη ερώτηση: «Το γεγονός ότι το Δικηγορικό Γραφείο του κ. Ανδρέα Γιωρκάτζη και της θυγατέρας σας Μαριάννας Γιωρκάτζη εκπροσωπεί στα δικαστήρια τον κ. Ανδρέα Βγενόπουλο και την MIG, δεν θεωρείτε ότι δημιουργεί θέματα τάξης και ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων, από τη στιγμή που εσείς αναλάβατε τη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου»;

Εξάλλου, ο γενικός εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, δήλωσε ότι η Νομική Υπηρεσία άρχισε να συγκεντρώνει σημαντικά στοιχεία από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τις τελευταίες μέρες, μετά την προειδοποίησή του προς τις τράπεζες για νομικές συνέπειες σε περίπτωση που θα συνέχιζαν να κωλυσιεργούν στο αίτημα της Υπηρεσίας να δοθούν στοιχεία στο πλαίσιο των ερευνών το οικονομικό έγκλημα.

Ο γενικός εισαγγελέας δήλωσε στην οικονομική ιστοσελίδα StockWatch ότι από την περασμένη βδομάδα οι ανακριτές που διερευνούν το οικονομικό έγκλημα άρχισαν να συγκεντρώνουν συγκεκριμένα σημαντικά στοιχεία από τράπεζες. Τα στοιχεία αυτά, είπε, τα είχαμε ζητήσει εδώ και αρκετό καιρό αλλά οι αρμόδιοι των τραπεζών προέβαλλαν τη δικαιολογία ότι, λόγω φόρτου εργασίας, δεν ήταν εύκολη η συλλογή τους.

«Είναι θέμα χρόνου η νομική υπηρεσία να προβεί σε ανακοινώσεις καθώς το ανακριτικό έργο άρχισε να αποδίδει» παρατήρησε ο γενικός εισαγγελέας, ο οποίος για άλλη μία φορά τόνισε την ανάγκη «να μην υπάρχουν διαρροές, οι οποίες στο τέλος της ημέρας θα δυσκολέψουν τόσο το ανακριτικό έργο όσο και το έργο της δικαιοσύνης».

Ανέφερε, επίσης, ότι ανακριτές, που διερευνούν το οικονομικό έγκλημα, μετέβησαν την περασμένη βδομάδα στην Αθήνα και επέστρεψαν με σημαντικά στοιχεία.

Οι ίδιοι οι ανακριτές, είπε, θα μεταβούν εκ νέου στην Αθήνα εντός των ημερών για περαιτέρω ανακρίσεις και συλλογή επιπρόσθετων στοιχείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή