Κοινές προτάσεις Γερμανίας – Γαλλίας υπέρ επενδύσεων

Κοινές προτάσεις Γερμανίας – Γαλλίας υπέρ επενδύσεων

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας εργάζονται από κοινού ώστε να παρουσιάσουν το Σάββατο, στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., προτάσεις για την ενίσχυση των επενδύσεων στην Ευρώπη, ανακοίνωσε χθες το Βερολίνο. Οι προτάσεις αφορούν τον τρόπο ενίσχυσης όχι μόνο των δημοσίων επενδύσεων, αλλά και των ιδιωτικών, όπως και επενδύσεις με σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Οι κοινές προτάσεις Γερμανίας – Γαλλίας αφορούν τρόπους με τους οποίους είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν ιδιωτικά κεφάλαια στην προσπάθεια της Ευρώπης να ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, δήλωσε χθες εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπ. Οικονομικών. «Επιθυμούμε να ενισχύσουμε τις επενδύσεις, όχι απλώς τις δημόσιες, αλλά και τις ιδιωτικές, που επίσης αποτελούν σημαντικό παράγοντα», εξήγησε η κ. Κότε, περιγράφοντας την εισήγηση των Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Μισέλ Σαπέν ως τρόπο «να εξηγήσουμε πώς μπορεί να ενισχύσουμε τις επενδύσεις σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο, κάτι που αποτελεί σημαντικό ζήτημα για την Ευρώπη». Κατά το Βερολίνο, οι υποδομές αποτελούν έναν ιδανικό κλάδο όπου θα μπορούσαν να υπάρξουν επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο, κάποιος θα πρέπει να είναι επιφυλακτικός όσον αφορά την πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε επενδύσεις με σκοπό να ενισχύσει τις υποδομές της χώρας, οι οποίες υποχρηματοδοτούνται εδώ και πολλά χρόνια. Μόλις την περασμένη εβδομάδα το Βερολίνο ανακοίνωσε δημοσιονομικό πλεόνασμα 16,5 δισ. ευρώ για το α΄ εξάμηνο του 2014, το μεγαλύτερο που έχει πετύχει από την εποχή της επανένωσης των δύο Γερμανιών. Οταν όμως οι δημοσιογράφοι ρώτησαν την καγκελάριο κ. Μέρκελ εάν πρόκειται να προχωρήσει σε ενίσχυση των επενδύσεων, εκείνη απάντησε ότι είναι πρόωρο να αποφασίσει και ότι θα ήθελε να περιμένει μέχρι το τέλος του χρόνου για να διαπιστώσει πόσο είναι το πλεόνασμα της χώρας.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας, οι επενδύσεις στη χώρα ανήλθαν το 2013 στο 17,36% του ΑΕΠ, γεγονός που κατατάσσει τη Γερμανία στην 141η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, όπου το ύψος των επενδύσεων ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 22,2% του ΑΕΠ. Το έτος 2000 οι επενδύσεις στη Γερμανία ανήλθαν στο 22,3%. Κατά σύμπτωση χθες, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επανέλαβε για πολλοστή φορά τη θέση του Ταμείου πως η Γερμανία θα πρέπει να ενισχύσει τις επενδύσεις της ώστε να βοηθήσει στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. «Στο ΔΝΤ πιστεύουμε ότι η Γερμανία μπορεί να προχωρήσει λίγο περισσότερο (σ.σ. όσον αφορά τις επενδύσεις), ότι μπορεί να κάνει λίγα πράγματα παραπάνω, προς το συμφέρον της ίδιας της χώρας», είπε σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα Les Echos. Σχεδόν από την αρχή της κρίσης δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης, στα τέλη του 2009, δεκάδες οικονομολόγοι και πολιτικοί έχουν επισημάνει πόσο σημαντική θα ήταν η ενίσχυση των γερμανικών επενδύσεων όχι μόνο για να βοηθηθούν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που εφαρμόζουν προγράμματα λιτότητας, αλλά και για το συμφέρον της ίδιας της Γερμανία και των πολιτών της. Παρόλο που το κόστος δανεισμού της Γερμανίας έχει υποχωρήσει κάτω από το 1% για δεκαετή δανεισμό, το Βερολίνο αρνείται, έως σήμερα, πεισματικά να αυξήσει τις επενδύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή