Τα ακίνητα μπλοκάρουν τη δόση στην Κύπρο

Τα ακίνητα μπλοκάρουν τη δόση στην Κύπρο

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναβάλλεται η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 350 εκατ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την Κύπρο, καθώς τα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων δανείων που ψηφίστηκαν το περασμένο Σάββατο από τη Βουλή δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα των πιστωτών της χώρας.

Η εξέλιξη αυτή είναι αρκετά δυσμενής για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Κύπρου στις αγορές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, σε συνέντευξη που έδωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΡΙΚ.

Διευκρίνισε πως η εκταμίευση της δόσης δεν θα περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup της Παρασκευής, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη ως «πολύ σοβαρή». Από τις Βρυξέλλες, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε πως τα νομοσχέδια θα εξετασθούν την Παρασκευή ώστε να διευκρινιστεί εάν καλύπτουν τις απαιτήσεις της τρόικας. Δεν αναμένεται, όμως, η εκταμίευση της δόσης. Πάντως, ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαιώνει πως υπάρχουν επαρκή αποθεματικά για τις άμεσες ανάγκες της χώρας. Σε συνολική βάση, η επόμενη δόση απαρτίζεται από 350 εκατ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και 86 εκατ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Προαπαιτούμενο της τρόικας για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ήταν η επιτάχυνση των διαδικασιών εκποίησης ακινήτων, αλλά στα σχετικά νομοσχέδια ενσωματώθηκαν τροπολογίες για να υπάρχει δίχτυ προστασίας έναντι των ευάλωτων πιστωτών.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε στο ΡΙΚ πως η αντίδραση των κομμάτων ήταν υπερβολική ως προς τον χειρισμό των νομοσχεδίων διότι εξασφαλίζουν την πρώτη κατοικία.

Οι εκποιήσεις ενυπόθηκων δανείων θεωρούνται από την τρόικα απαραίτητη διαδικασία για την εκκαθάριση του τραπεζικού κλάδου από προβληματικά περιουσιακά στοιχεία. Σε πρόσφατη έκθεση της Moody’s, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) των κυπριακών τραπεζών ανέρχονται στο 45% των συνολικών χαρτοφυλακίων τους. Από αυτά, το ένα τρίτο είναι δάνεια νοικοκυριών. Μάλιστα, η Moody’s είχε τονίσει πως η μεγαλύτερη πρόκληση της Κύπρου είναι να πιέσει τις εγχώριες τράπεζες ως προς την εξυγίανσή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή