Κέρδη 1 τρισ. από τα αμερικανικά ομόλογα

Κέρδη 1 τρισ. από τα αμερικανικά ομόλογα

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ιλιγγιώδες ύψος του ενός τρισ. δολαρίων έφθασαν συνολικά τα κέρδη των επενδυτών από τις αγορές ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου στις οποίες έχει προχωρήσει η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ από την αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Bank of America Merrill Lynch, τους οποίους επικαλείται το Bloomberg, από τα τέλη του 2008 τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου ανεξαρτήτως χρόνου ωρίμανσης έχουν αποφέρει κέρδη 14,6% που ισοδυναμούν συνολικά με ένα τρισ. δολάρια από τις κατά καιρούς αυξήσεις των τιμών ή των επιτοκίων. Μόνο στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, άλλωστε, οι τιμές των μακροπρόθεσμων ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου σημείωσαν άνοδο 14,2%, υπερβαίνοντας την άνοδο 10,2% του δείκτη Standard & Poor’s 500 των αμερικανικών μετοχών. Η άνοδός του ήταν, άλλωστε, σχεδόν τριπλάσια από τα κέρδη του χρυσού.

Οπως υπογραμμίζει το Bloomberg, η αντοχή που έχουν επιδείξει τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου διαψεύδει ολοκληρωτικά τις «Κασσάνδρες» που προέβλεπαν πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Fed θα οδηγούσε σε εκτίναξη του πληθωρισμού των ΗΠΑ και κατάρρευση της αγοράς ομολόγων. Το ευρύτερο πρόγραμμα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας μαζί με τα μηδενικά επιτόκια ήταν το πλέον επιθετικό στα 100 χρόνια ιστορίας της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ. Πέτυχε να αποκαταστήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης στη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και να μειώσει την ανεργία από το 10% που είχε εκτιναχθεί στην κρίση χωρίς να επιφέρει άνοδο του πληθωρισμού. «Τα “περιστέρια” εξακολουθούν να έχουν το πάνω χέρι» σχολιάζει σχετικά ο Σκοτ Μίνερντ, που εποπτεύει 210 δισ. δολάρια στην Guggenheim Partners LLC. Ο ίδιος αγοράζει συστηματικά δεκαετή ή και πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου, που μονίμως ανατιμώνται όταν υποχωρούν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Ο χαμηλός πληθωρισμός, άλλωστε, καθιστά πιο ελκυστικές τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος και στην πράξη αυξάνει τα πραγματικά κέρδη των επενδυτών ακόμη κι όταν υποχωρούν οι αποδόσεις. Η ζήτηση για δεκαετή ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου έχει συμπιέσει τις αποδόσεις τους κατά περισσότερο από μισή εκατοστιαία μονάδα το τρέχον έτος και χθες το βράδυ κυμαίνονταν περίπου στο 2,44%.

Αστοχες εκτιμήσεις

Στις 15 Νοεμβρίου του 2010, όταν ο τότε πρόεδρος της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, ανακοίνωσε δεύτερο γύρο αγορών ομολόγων, ομάδα οικονομολόγων, επενδυτών και πολιτικών παραγόντων έδωσαν στη δημοσιότητα ανοικτή επιστολή στον επικεφαλής της Fed και τον προειδοποιούσαν πως με τις πολιτικές του επιλογές «διακινδύνευε την απαξίωση του νομίσματος και την εκτίναξη του πληθωρισμού», ενώ παράλληλα δεν έκανε παρά ελάχιστα για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Ανάμεσα στους 23 παράγοντες που προσυπέγραφαν την ανοικτή επιστολή, συγκαταλέγονταν ο Τζον Τέιλορ, πρώην στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, γνωστός για τη φόρμουλα υπολογισμού των επιτοκίων και ο Πολ Σίνγκερ, επικεφαλής του hedge fund Elliott Managmenet Corp. Συγκαταλέγονταν, όμως, και ο Νίαλ Φέργκιουσον, καθηγητής του Χάρβαρντ, ο Σεθ Κλάρμαν, επικεφαλής του hedge fund Baupost Group LLC, ο οικονομολόγος Νταγκ Χολτζ Ικιν, πρώην επικεφαλής της επιτροπής προϋπολογισμού του Κογκρέσου και ο Τζιμ Χάνος, ιδρυτής της Kynikos Associates που επιδίδεται σε ανοικτές πωλήσεις και έγινε γνωστή στοιχηματίζοντας κατά της Enron.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή