Την άμεση αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ επιδιώκει η ιρλανδική κυβέρνηση

Την άμεση αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ επιδιώκει η ιρλανδική κυβέρνηση

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eξοικονόμηση δημοσίων πόρων έως και 375 εκατ. ευρώ ανά έτος έχει τη δυνατότητα να επιτύχει η ιρλανδική κυβέρνηση εάν αποπληρώσει νωρίτερα ένα τμήμα του δανείου που έλαβε από την τρόικα, συνολικού ύψους 67,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Οικονομικών της χώρας, Μάικλ Νούναν. Μια συμφωνία χρειάζεται την έγκριση αξιωματούχων όλων των πιστωτών της τρόικας, αν και η Ιρλανδία επιδιώκει την πρόωρη αποπληρωμή των κεφαλαίων που έχουν χορηγηθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επειδή βαρύνονται με υψηλότερο επιτόκιο σε σχέση με την Ε.Ε. Μέχρι στιγμής φαίνεται πως οι Βρυξέλλες είναι θετικά διακείμενες για να επιτρέψουν στο Δουβλίνο να αποπληρώσει πρόωρα το ΔΝΤ, ανοίγοντας την πόρτα για την άσκηση μιας χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Μια πρόωρη αποπληρωμή θα πρέπει να απευθύνεται ισομερώς σε όλους τους πιστωτές της τρόικας -την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Διαφορετικά, προαπαιτεί να δοθεί το πράσινο φως από όλους εάν πρόκειται για λιγότερους από τους τρεις. Σε κάθε περίπτωση θα βοηθήσει την κυβέρνηση του Εντα Κέλι να ενσωματώσει μειώσεις φόρων στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Η Ιρλανδία εξήλθε από το μνημόνιο στα τέλη του 2013, επιστρέφοντας στις αγορές χωρίς προληπτική γραμμή πίστωσης. Εκτοτε το κόστος δανεισμού στις αγορές έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με τις αποδόσεις στα 10ετή ομόλογα να κυμαίνονται σήμερα στο 1,6%. Το επιτόκιο που καταβάλει στο ΔΝΤ ανέρχεται στο 5%. Δηλαδή είναι αρκετά υψηλότερο συγκριτικά με αυτό που ζητούν οι επενδυτές για να δανείσουν στην Ιρλανδία.

Ο κ. Νούναν επιζητεί την πρόωρη αποπληρωμή των 18 με 20 δισ. ευρώ που οφείλει στο ΔΝΤ, σχεδιάζοντας μια αναχρηματοδότηση σε τρεις δόσεις των 5 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του έτους.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες έχουν δηλώσει πως στηρίζουν το αίτημα της Ιρλανδίας, σύμφωνα με ανώνυμη πηγή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters. «Οι συνάδελφοί μου είναι ομόφωνα σύμφωνοι πάνω σε αυτό το ζήτημα. Είναι θετικό για το ιρλανδικό κράτος, για το ιρλανδικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και για εμάς» τόνισε ο αξιωματούχος που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ηδη πραγματοποιούνται συναντήσεις του κ. Νούναν με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Γιούρκι Κατάινεν, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Το ζήτημα θα συζητηθεί στην άτυπη συνάντηση του Eurogroup την Παρασκευή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή