Η αύξηση του φόρου κατανάλωσης έπληξε το ιαπωνικό ΑΕΠ

Η αύξηση του φόρου κατανάλωσης έπληξε το ιαπωνικό ΑΕΠ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση πενταετίας παρουσίασε το ΑΕΠ στην Ιαπωνία. Ο ρυθμός ανάπτυξης υποχώρησε κατά 7,1% το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, καθώς τα νοικοκυριά και κατ’ επέκταση οι επιχειρήσεις περιόρισαν άμεσα στις δαπάνες τους εξαιτίας της αύξησης του φόρου κατανάλωσης τον Απρίλιο. Οι εξελίξεις αυτές συνθέτουν μια αρκετά δύσκολη πρόκληση για τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε, ο οποίος προσπαθεί να διατηρήσει λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στην καταπολέμηση του αποπληθωρισμού με την ενθάρρυνση της κατανάλωσης και τη μείωση του υπέρογκου δημόσιου χρέους με την αύξηση των δημοσίων εσόδων.

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα καταφέρει ο Ιάπωνας πρωθυπουργός να προχωρήσει με την αύξηση του φόρου κατανάλωσης στο 10%», δηλώνει ο Μινόρου Νογκιμόρι, οικονομολόγος της Nomura Securities στο Λονδίνο. «Η απόφαση αυτή δεν θα είναι εύκολη δεδομένων των υφιστάμενων οικονομικών συνθηκών», συμπληρώνει ο ίδιος. Από τις αρχές του Απριλίου, ο φόρος κατανάλωσης αυξήθηκε από το 5% στο 8% καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας, Σίνζο Αμπε, και το οικονομικό επιτελείο του επιδιώκει να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα της χώρας για να μειώσει το δημόσιο χρέος που κυμαίνεται στο 212,76% του ΑΕΠ. Τον Οκτώβριο του 2015 είναι δρομολογημένη η δεύτερη αύξηση του φόρου κατανάλωσης στο 10%.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά περισσότερο από 5% ένα τρίμηνο πριν, ενώ οι επενδύσεις των επιχειρήσεις υποχώρησαν κατά 5,1%, υπερβαίνοντας κατά το διπλάσιο τις εκτιμήσεις των αναλυτών της αγοράς, με βάση δημοσκόπηση του Reuters. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Honda, της τρίτης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ιαπωνία, που σχεδιάζει μείωση των δαπανών κατά 10% μέσα στο τρέχον οικονομικό έτος. Παράλληλα, η NTT Docomo, η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Ιαπωνία, δρομολογεί μείωση δαπανών κατά 2%. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Ακίρο Αμάρι, δήλωσε, πάντως, πως η κυβέρνηση δεν θα αυξήσει τον φόρο σε δεύτερη φάση εάν, παράλληλα, δεν ληφθούν μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή