«Ακολουθήστε το γερμανικό παράδειγμα», το μήνυμα Σόιμπλε σε Παρίσι, Ρώμη, ΕΚΤ

«Ακολουθήστε το γερμανικό παράδειγμα», το μήνυμα Σόιμπλε σε Παρίσι, Ρώμη, ΕΚΤ

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To Βερολίνο επανέλαβε χθες για μία ακόμη φορά πως η νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη δεν θα πρέπει να είναι επεκτατική, τονίζοντας διά στόματος υπουργού Οικονομικών πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει «έχει, ως επί το πλείστον, εξαντλήσει τα εργαλεία της». Η ακλόνητη θέση της Γερμανίας υπέρ μιας συντηρητικής νομισματικής αλλά και δημοσιονομικής πολιτικής ενισχύθηκε από την ανακοίνωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πως η οικονομία δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει στην έκδοση νέων ομολόγων το 2015.

Είναι η πρώτη φορά μετά το 1969 που η ισχυρότερη οικονομία στην Ευρωζώνη εκμηδενίζει την ανάγκη για δανεισμό, μια εξέλιξη που ενισχύει το επιχείρημα του Βερολίνου πως οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και η δημοσιονομική πειθαρχία είναι ο μοναδικός δρόμος για την εξασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

Σε πλήρη αντιδιαστολή με την τοποθέτηση της γερμανικής κυβέρνησης, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάντσιο, σε συνέντευξη που έδωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN είπε πως «υπάρχουν και άλλα εργαλεία που θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε». Απέφυγε να προσδιορίσει ποια είναι αυτά τα εργαλεία, αλλά η τοποθέτησή του παραπέμπει σε εκτιμήσεις για την εφαρμογή μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης (QE) με αγορές κρατικών ομολόγων στο πρότυπο της Fed και της Τράπεζας της Ιαπωνίας. Από το Παρίσι, ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, μιλώντας σε εκδήλωση του Ιδρύματος Ρόμπερτ Σούμαν, τόνισε πως το ισχυρό ευρώ δικαιολογεί την εφαρμογή μιας χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Προσέθεσε δε ότι η ΕΚΤ δεν λειτουργεί με γνώμονα μια συγκεκριμένη ισοτιμία, αλλά με ένα συγκεκριμένο στόχο για τον πληθωρισμό.

Σε αυτό το μπαράζ δηλώσεων από το Βερολίνο και την ΕΚΤ, ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε ειδικότερα στο πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων δανείων (ABS) της Τράπεζας. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως συνεργάζεται με τη Γαλλία για τη δημιουργία μιας αντίστοιχης αγοράς διότι «οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορεί να είναι οι μοναδικοί επενδυτές αυτών των τίτλων». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε άρθρο του Γιούργκεν Σταρκ, πρώην οικονομολόγου της ΕΚΤ, στην εφημερίδα Handelsblatt. Ο κ. Σταρκ τόνισε πως «η ΕΚΤ αναλαμβάνει έναν τεράστιο κίνδυνο με τις αγορές των ABS, ανεξαρτήτως ποιότητας, μετατρέπεται σε κακή ευρωπαϊκή τράπεζα».

Στην τελευταία συνεδρίασή της, αρχές Σεπτεμβρίου, η ΕΚΤ ανακοίνωσε την έναρξη προγράμματος με αγορές καλυμμένων  ομολόγων  και  ABS  μαζί με  τη  μείωση του βασικού επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό του 0,05%, μια ριζοσπαστική κίνηση που συνάντησε την αντίσταση του πρόεδρου της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν και προκάλεσε  αντιδράσεις από το Βερολίνο  διά στόματος της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε. Τα τιτλοποιημένα  δάνεια  είναι  ομόλογα από δάνεια εμπορικών τραπεζών και η «κακή τράπεζα» χρησιμεύει για την απορρόφηση προβληματικών περιουσιακών στοιχείων από εμπορικές τράπεζες.

Η Γερμανία υπενθυμίζει κατ’ επανάληψιν πως αποκλειστική αποστολή της ΕΚΤ είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών στην Ευρωζώνη.

Πιέσεις για επενδύσεις σε υποδομές

Ο εκμηδενισμός των δανειακών αναγκών της Γερμανίας για το 2015 εντείνει, εμμέσως πλην σαφώς, τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ για αύξηση των επενδύσεων με στόχο την αναβάθμιση των υποδομών στο εσωτερικό της οικονομίας. Οικονομικοί αναλυτές τονίζουν πως η αύξηση των κρατικών δαπανών για τον εκσυγχρονισμό, για παράδειγμα του δικτύου μεταφορών, δεν θα αποκαθιστούσε μόνον τις ισορροπίες στη γερμανική οικονομία, αλλά θα στήριξε και την αναιμική ανάπτυξη στο υπόλοιπο της Ευρωζώνης. Σε πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ο οργανισμός παροτρύνει τη γερμανική κυβέρνηση να αυξήσει τις δαπάνες για τη βελτίωση των υποδομών στο δίκτυο μεταφορών κατά 0,5% του ΑΕΠ, υποστηρίζοντας πως είναι «αναγκαίο και εφικτό». Σύμφωνα με έρευνα του κέντρου ερευνών DIW, οι δαπάνες για τις υποδομές των δικτύων μεταφορών ήταν κατά 40% λιγότερες σε ομοσπονδιακό και περιφερειακό επίπεδο την περίοδο 2006-2011. Συνολικά, καταλήγει το DIW, η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να επενδύσει 10 δισ. ευρώ επιπλέον τα επόμενα χρόνια, για να αναπληρώσει το κενό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή