Ιταλία: «Αργή» η επιστροφή στην ανάκαμψη

Ιταλία: «Αργή» η επιστροφή στην ανάκαμψη

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φέτος «δεν πρόκειται να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη», ενώ το 2015 αυτή αναμένεται να «είναι κατώτερη των προσδοκιών», τονίζει σε έκθεσή της η ιταλική εμπορική ένωση Confesercenti.

Το ΑΕΠ της Ιταλίας προβλέπεται ότι φέτος θα συρρικνωθεί κατά 0,2%.

Το 2015 αναμένεται περιορισμένη επέκτασή του κατά 0,9%.

Σύμφωνα με την ιταλική εμπορική ένωση, από το 2008 μέχρι το 2012 η φορολογική πίεση αυξήθηκε στην Ιταλία κατά 20 δισεκατομμύρια ευρώ, φθάνοντας το 44% του παραγόμενου εισοδήματος.

Η Confesercenti εκτιμά ότι θα χρειασθούν επτά χρόνια για να μπορέσει να επανέλθει το ΑΕΠ της χώρας στο επίπεδο του 2007, και οκτώ χρόνια για να μειωθεί ο πληθωρισμός στο ποσοστό που είχε καταγραφεί πριν επτά χρόνια.

Κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2014, 25.000 ιταλικές εμπορικές επιχειρήσεις αναγκάσθηκαν να κλείσουν, ενώ 6.000.000 άνθρωποι παραμένουν χωρίς εργασία, είτε επειδή απολύθηκαν και δεν βρήκαν νέα απασχόληση, είτε επειδή έχουν σταματήσει να ψάχνουν δουλειά, εξαιτίας του αρνητικού κλίματος.

Η Confesercenti προτείνει για να επιτευχθεί η επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη να επεκταθούν οι φορολογικές ελαφρύνσεις της τάξης των 80 ευρώ τον μήνα και στους συνταξιούχους με βεβαιωμένα εισοδήματα μέχρι και 25.000 ευρώ (μεικτά) τον χρόνο, την συγχώνευση των μικρών δήμων, την κατάργηση των νομαρχιών και μέρους των δημοτικών οργανισμών.

Παράλληλα όμως θεωρεί σαφές ότι «μια στρατηγική δημοσίων επενδύσεων είναι εκείνη που θα μπορούσε να συγκεντρώσει μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας σε ένα μεσοπρόθεσμο χρονικό πλαίσιο» ώστε να υπάρξει «ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη», υπογραμμίζει, στην έκθεσή της, η ιταλική εμπορική ένωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή