Με πρόστιμο τουλάχιστον 1 δισ. δολαρίων απειλείται η Standard & Poor’s

Με πρόστιμο τουλάχιστον 1 δισ. δολαρίων απειλείται η Standard & Poor’s

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Της τάξεως τουλάχιστον του ενός δισ. δολαρίων εκτιμάται πως θα είναι το πρόστιμο που θα κληθεί να καταβάλει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s για τον ρόλο που διαδραμάτισε στη χρηματοπιστωτική κρίση δίνοντας υψηλές βαθμολογίες και ειδικότερα τη βαθμολογία των τριών Α σε τοξικούς τίτλους που κατέρρευσαν. Ο λόγος είναι πως το αμερικανικό κράτος επιδίκασε πρόστιμο ύψους 1,3 δισ. δολαρίων στη μονάδα Countrywide της Bank of America για ανάλογη κατηγορία.

Οπως τονίζει το Bloomberg, το πρόστιμο στην Countrywide θέτει τον πήχυ για τα πρόστιμα κατά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων τα οποία ενάγει η κυβέρνηση Ομπάμα επικαλούμενη νόμο του 1989 που αφορά τις απάτες τραπεζών. Σύμφωνα με τον Πίτερ Χένινγκ, καθηγητή Δικαίου στο Wayne State University, «αν έως τώρα το σημείο εκκίνησης για τα πρόστιμα από το υπουργείο Δικαιοσύνης ήταν το ένα δισ. δολάρια, τώρα το ποσό έχει αυξηθεί». Η Countrywide κρίθηκε ένοχη από δικαστήριο του Μανχάταν ότι εξαπάτησε σχετικά με την ποιότητα τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων, ύψους σχεδόν τριών δισ. δολαρίων, που πουλήθηκαν στους ημικρατικούς στεγαστικούς κολοσσούς Fanie Mae και Freddie Mac το 2007 και το 2008. Το δικαστήριο απεφάνθη πως το πρόστιμο πρέπει να αναλογεί στο ύψος των χρημάτων που κατέβαλαν οι εταιρείες για την αγορά των επίμαχων τιτλοποιημένων δανείων.

Σημειωτέον ότι στη μήνυση που έχει υποβάλει η κυβέρνηση Ομπάμα κατά της S&P’s ζητάει αποζημίωση ύψους πέντε δισ. δολαρίων. Για το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης η περίπτωση του εν λόγω οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης φθάνει στην καρδιά της χρηματοπιστωτικής κρίσης: αμφισβητεί τον ισχυρισμό της εταιρείας πως οι βαθμολογίες της, στις οποίες βασίζονται οι επενδυτές ανά τον κόσμο, είναι έντιμες και ουδέτερες. Από την πλευρά της, πάντως, η S&P υποστηρίζει πως η μήνυση αποτελεί κίνηση αντεκδίκησης της κυβέρνησης Ομπάμα για την απόφασή της να υποβαθμίσει το χρέος της αμερικανικής κυβέρνησης. Εχει μάλιστα ζητήσει τη δικαστική κλήτευση υψηλόβαθμων πρώην κυβερνητικών στελεχών ως μάρτυρες υπεράσπισής της. Ανάμεσά τους και ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή