Προειδοποίηση Moody’s στη Βραζιλία

Προειδοποίηση Moody’s στη Βραζιλία

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο οίκος Moody’s υποβάθμισε χθες την προοπτική της Βραζιλίας σε αρνητική από σταθερή και μολονότι διατήρησε προς το παρόν σταθερή τη βαθμολογία του Baa2, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας εντός της επομένης διετίας. Ενόψει των εκλογών της 5ης Οκτωβρίου, προειδοποίησε την επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες πως θα αντιμετωπίσει την υποβάθμιση της Βραζιλίας αν δεν επιβάλει αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική και αν οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας παραμένουν στη χαμηλή κλίμακα από 1% ώς 2%.

Ως λόγους για την υποβάθμιση της προοπτικής της Βραζιλίας ανέφερε τη συνεχή επιβράδυνση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης, που υπό την πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ, έχουν περιορισθεί σε ένα μέσο όρο μικρότερο του 2% ετησίως. Οπως μάλιστα τόνισε η Moody’s, δεν διαφαίνεται προοπτική επιστροφής των ρυθμών ανάπτυξης στο μακροπρόθεσμο δυναμικό. Παράλληλα επικαλέσθηκε την επιδείνωση του επενδυτικού αισθήματος, αλλά και τις δημοσιονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Βραζιλία. Το νόμισμα της Βραζιλίας, το ρεάλ, υποχώρησε περαιτέρω μετά την ανκοίνωση της Moody’s, ενώ οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν την υποβάθμιση ουσιαστικά αναπόφευκτη. Υπενθυμίζεται πως η Standard & Poor’s έχει ήδη υποβαθμίσει το χρέος της Βραζιλίας στο ΒΒΒ–, δηλαδή σε επίπεδα κοντά στα λεγόμενα «ομόλογα σκουπίδια», και έχει δικαιολογήσει την απόφασή της επικαλούμενη τα δημοσιονομικά προβλήματα, την πολύ χαμηλή ανάπτυξη, αλλά και την απουσία προοπτικής να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα, καθώς η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή