Γαλλογερμανικό σχέδιο για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην Ε.Ε.

Γαλλογερμανικό σχέδιο για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην Ε.Ε.

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινή πρωτοβουλία για την εκπόνηση πανευρωπαϊκού επενδυτικού προγράμματος αναλαμβάνουν Γερμανία και Γαλλία με σειρά προτάσεών τους, που θα παρουσιάσουν την Παρασκευή στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών. Στόχος τους να προλειάνουν το έδαφος για το επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 300 δισ. ευρώ, του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Την είδηση αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο τρεις αξιωματούχους της Ευρωζώνης, τους οποίους δεν κατονομάζει, καθώς το επενδυτικό πρόγραμμα βρίσκεται ακόμη στο στάδιο του σχεδιασμού.

Οι πληροφορίες μιλούν, πάντως, για συμμετοχή στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), που θα αναλάβει τη χορήγηση πιστώσεων σε επιχειρήσεις όπως προβλέπει και η πρόταση Γιουνκέρ για την «επαν-εκβιομηχάνιση» της Ευρώπης, οι λεπτομέρειες του οποίου αναμένεται να παρουσιαστούν τον Φεβρουάριο. Η ανεξάρτητη πρόταση των δύο χωρών εντάσσεται στις προετοιμασίες των Ευρωπαίων ηγετών για τη συζήτηση γύρω από την τόνωση της ανάπτυξης που θα διεξαχθεί σε έκτακτη σύνοδο κορυφής στις 6 Οκτωβρίου. Οι προοπτικές του πανευρωπαϊκού επενδυτικού προγράμματος φαίνονται, πάντως, νεφελώδεις καθώς, όπως επισημαίνει και το Bloomberg, η Γερμανία εναντιώνεται σε κάθε δημοσιονομικό μέτρο τόνωσης της ανάπτυξης και επομένως η στήριξή της στο επενδυτικό πρόγραμμα προϋποθέτει ότι θα αποφευχθούν δεσμεύσεις για χορήγηση κεφαλαίων και θα αποκλειστεί κάθε πρόταση για χαλάρωση των πιέσεων σε Γαλλία και Ιταλία.

Δεν εμπνέει, άλλωστε, αισιοδοξία το προηγούμενο της υπόσχεσης που δόθηκε στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου του 2012 για αύξηση των κεφαλαίων της ΕΤΕπ κατά 10 δισ. ευρώ, που με τη μόχλευση θα απέφεραν 120 δισ. ευρώ και αυτά θα διετίθεντο για επενδύσεις. Μέχρι στιγμής οι δεσμεύσεις του 2012 δεν έχουν υλοποιηθεί, ενώ εντείνονται οι πιέσεις στις κυβερνήσεις καθώς η οικονομία της Γαλλίας δεν έχει σημειώσει ανάπτυξη τα τελευταία δύο τρίμηνα και η κυβέρνηση Ολάντ εγκατέλειψε το σχέδιο για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4% μέσα στο έτος. Η Ιταλία γνωρίζει την τρίτη ύφεση από το 2008, ενώ και η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή