Η ευελιξία στην επίτευξη δημοσιονομικών στόχων οξύνει τη γαλλογερμανική κόντρα

Η ευελιξία στην επίτευξη δημοσιονομικών στόχων οξύνει τη γαλλογερμανική κόντρα

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φωτιά στην αντιπαράθεση της Γερμανίας με τη Γαλλία σχετικά με την οικονομική πολιτική που θα πρέπει ν’ ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια η Ευρωζώνη, θα μπορούσε να βάλει η παραδοχή, χθες, της γαλλικής κυβέρνησης ότι δεν θα καταφέρει να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ παρά μόνο το 2017 και όχι το 2015. Την ίδια στιγμή που το Παρίσι ζητούσε ευελιξία στην εφαρμογή των κανόνων για μείωση του ελλείμματος, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ επαναλάμβανε ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και διακήρυττε πως «ό,τι ισχύει για τη Γερμανία, ισχύει, επίσης, απαράλλακτο για την Ευρώπη».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν ανακοίνωσε χθες ότι αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας, γεγονός που σε συνδυασμό με τον πολύ χαμηλό πληθωρισμό της Ευρωζώνης μεταφράζεται σε αδυναμία επίτευξης του δημοσιονομικού στόχου για το 2014 και το 2015. Ο κ. Σαπέν διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τη δέσμευσή της για μείωση των κρατικών δαπανών κατά 21 δισ. ευρώ το 2015 και συνολικά κατά 50 δισ. ευρώ έως και το 2017, ωστόσο επέμεινε ότι οι κανόνες που προβλέπουν ανώτατο δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 3% του ΑΕΠ θα πρέπει να εφαρμοστούν με ευελιξία. «Η θέση της γαλλικής κυβέρνησης είναι σαφής: στον ευρωπαϊκό δημόσιο διάλογο που διεξάγεται τώρα, δεν επιδιώκουμε αλλαγή των ευρωπαϊκών κανόνων, δεν επιδιώκουμε την αναστολή τους, ούτε την εξαίρεση της Γαλλίας ή άλλων χωρών. Ζητάμε να λάβουν οι πάντες υπόψη τους την οικονομική πραγματικότητα που όλοι μας αντιμετωπίζουμε, ότι δηλαδή η ανάπτυξη είναι υπερβολικά αδύναμη και ο πληθωρισμός υπερβολικά χαμηλός», είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Σαπέν επέμεινε ότι δεν πρόκειται να βάλει νέους φόρους το 2015 και συνεπώς το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,4% το 2014, να μειωθεί στο 4,3% το 2015 και μόνο στο τέλος του 2017 να υποχωρήσει στο 3%. Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις, η ανάπτυξη στη Γαλλία αναμένεται να φτάσει μόλις το 0,4% του ΑΕΠ το 2014 (από πρόβλεψη για 1%) και στο 1% το 2015 (από 1,7% προηγουμένως). Η Γαλλία έλαβε το 2013 νέα προθεσμία δύο χρόνων, ώστε να μειώσει το έλλειμμά της στο 3% μέχρι το τέλος του 2015, ωστόσο ήταν εμφανές από πέρυσι το φθινόπωρο ότι είναι απίθανο να πετύχει τον στόχο.

Λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις Σαπέν, η κ. Μέρκελ απευθυνόμενη στο γερμανικό Κοινοβούλιο κάλεσε τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, χωρίς να κατονομάσει τη Γαλλία, να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει, τασσόμενη στην ουσία κατά του γαλλικού και ιταλικού αιτήματος για ευελιξία στην εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δίκιο να επιμένει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η Γερμανία υποστηρίζει την Κομισιόν σε αυτό… Ο,τι ισχύει για τη Γερμανία, ισχύει, επίσης, απαράλλακτο για την Ευρώπη», είπε η κ. Μέρκελ. Επέμεινε, δε, ότι η εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων θα πρέπει να γίνει το σήμα κατατεθέν της Ευρώπης και ότι η παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων αποτελεί «τεράστια απειλή για την ανάκαμψη». Χθες πάντως η απόδοση των γαλλικών δεκαετών κρατικών ομολόγων παρέμεινε αμετάβλητη στο 1,36%, σημάδι ότι οι επενδυτές δεν ανησύχησαν, τουλάχιστον όχι ακόμη, για τις γαλλικές «παρασπονδίες».

Η δε Κομισιόν μάλλον τηρεί στάση αναμονής. Οι νέοι δημοσιονομικοί στόχοι της Γαλλίας «είναι προφανές ότι δεν ακολουθούν τις συστάσεις που υιοθετήθηκαν… τον Ιούνιο του 2013», σχολίασε χθες ο κ. Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, καλώντας το Παρίσι να περιλάβει «αξιόπιστα μέτρα» μείωσης του ελλείμματος στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015 που θα στείλει για έλεγχο στην Κομισιόν τον Οκτώβριο. Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τους νέους, αυστηρότερους, δημοσιονομικούς κανόνες που υιοθετήθηκαν τα χρόνια της κρίσης επιτρέπεται η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων που έχει προτείνει η Επιτροπή και έχει εγκρίνει το Eurogroup, αν η ανάπτυξη αποδειχτεί ότι ήταν χαμηλότερη από το αναμενόμενο ή αν το κράτοςμέλος έλαβε μέτρα, τα οποία ωστόσο δεν απέδωσαν τ’ αναμενόμενα. Η Κομισιόν θα αποφασίσει τον Νοέμβριο εάν δικαιολογείται η γαλλική δημοσιονομική αστοχία. Αν κρίνει πως δεν δικαιολογείται, μπορεί να επιβάλει, για πρώτη φορά στην ιστορία, πρόστιμο στη Γαλλία ίσο με το 0,2% του ΑΕΠ της.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή