ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλία: «Επιστροφή» των εισοδημάτων στο 1986

Ιταλία: «Επιστροφή» των εισοδημάτων στο 1986

Το συνολικό εισόδημα των ιταλικών νοικοκυριών έχει μειωθεί στο επίπεδο του 1986, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της εμπορικής ένωσης Confcommercio.

Ο μέσος όρος του εισοδήματος των ιταλικών οικογενειών, αναφέρει η συγκεκριμένη έρευνα είναι φέτος 17.400 ευρώ. Το 1986 το μέσο εισόδημα αντιστοιχούσε σε 17.200 ευρώ.

Οι αγορές των ιταλικών νοικοκυριών έχουν περιοριστεί κατά 7,6 % μέσα σε διάστημα οκτώ ετών, ενώ η φετινή περιστολή τους φθάνει το 2,5%.

Οι ανελαστικές δαπάνες (για την κατοικία, τις μετακινήσεις, για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) απορρόφησαν φέτος το 41% του εισοδήματος των νοικοκυριών, ενώ το 1992 σε αυτές κατανεμόταν το 32,3% του εισοδήματος.

«Τα τελευταία είκοσι χρόνια η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών δεν αυξήθηκε, ενώ σε σχέση με το 2007 -το τελευταίο έτος πριν από την κρίση- οι τσέπες των ιταλών άδειασαν και η κατανάλωση μειώθηκε», τονίζει ο Μαριάνο Μπέλα, διευθυντής του τομέα ερευνών της Confcommercio.

Ο πρόεδρος της εν λόγω εμπορικής ένωσης, Κάρλο Σανγκάλι, θεωρεί ότι για να στηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη «πρέπει να επεκταθούν οι μηνιαίες φοροελαφρύνσεις των ογδόντα ευρώ και στους ελεύθερους επαγγελματίες και να μειωθούν άμεσα οι φόροι που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις αλλά και στους πολίτες».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Confcommercio «με δέκα χιλιάδες ευρώ το χρόνο –τα οποία απομένουν αν αφαιρέσουμε τις υποχρεωτικές δαπάνες για την περίθαλψη, το σπίτι και την διατροφή– τα ιταλικά νοικοκυριά δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συμβάλουν καθοριστικά για να μπορέσει να ξεπερασθεί η παρατεινόμενη οικονομική ύφεση».