Πολωνία: Η Gazprom μείωσε κατά 24% τις παραδόσεις φυσικού αερίου

Πολωνία: Η Gazprom μείωσε κατά 24% τις παραδόσεις φυσικού αερίου

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom μείωσε κατά 24% τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Πολωνία —μια χώρα που έχει επικρίνει σφοδρά την πολιτική που ακολουθεί η Μόσχα στο ουκρανικό ζήτημα— όπως ανακοίνωσε σήμερα η πολωνική εταιρεία μεταφοράς αερίου PGNiG.

Την Τρίτη «παρατηρήθηκε μείωση των παραδόσεων κατά περίπου 24% σε σύγκριση με τον όγκο που είχε παραγγελθεί» από τους αγωγούς φυσικού αερίου που διασχίζουν την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, αναφέρει η PGNiG στην ανακοίνωσή της. «Εξετάζουμε τις αιτίες, κυρίως για να διευκρινίσουμε εάν οφείλονται σε τεχνικούς ή εμπορικούς λόγους», πρόσθεσε.

Σύμφωνα πάντα με τη Βαρσοβία, μείωση του όγκου του φυσικού αερίου κατά 20% παρατηρήθηκε και την Δευτέρα.

Η Πολωνία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο για να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της, έχει ταχθεί κατ' επανάληψη υπέρ της σκλήρυνσης των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας και στηρίζει ξεκάθαρα τη νέα, φιλοδυτική κυβέρνηση του Κιέβου. Η Πολωνία καταναλώνει περίπου 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως και τα δύο τρίτα αυτού του όγκου εισάγονται κυρίως από τη Ρωσία.

Η Ρωσία άρχισε να περιορίζει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Πολωνία, διαταράσσοντας κατά τον τρόπο αυτό την ανάστροφη ροή προς την Ουκρανία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο δηλώσεις του επικεφαλής της ουκρανικής μονοπωλιακής εταιρείας Ukrtansgaz.

"Τα πράγματα δεν εξελίσσονται και πολύ ομαλά. Σήμερα η Ρωσία άρχισε να περιορίζει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Πολωνία με σκοπό να διαταράξει την ανάστροφη ροή του αερίου που λαμβάνουμε εμείς από την Πολωνία. Στις 2 το μεσημέρι η Πολωνία σταμάτησε την ανάστροφη ροή στην Ουκρανία ύψους 4 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων" φέρεται να είπε στο Κίεβο ο επικεφαλής της εταιρείας, Ιχόρ Προκόπιφ.

Η Gazprom δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής. Μία πηγή ωστόσο είπε ότι οι καταγγελίες της Βαρσοβίας «εξετάζονται».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή