«Απογειώνεται» το αεροδρόμιο του Ντουμπάι

«Απογειώνεται» το αεροδρόμιο του Ντουμπάι

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επέκταση του αεροδρομίου Al Maktoum International Airport στο Ντουμπάι για να αποκτήσει δυνατότητα εξυπηρέτησης άνω των 200 εκατομμυρίων επιβατών, σε ετήσια βάση, δρομολογεί το αραβικό εμιράτο. Οι νέες εγκαταστάσεις εκτιμάται ότι θα κοστίσουν 32 δισ. δολάρια και θα καλύπτουν 56 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αποτελώντας το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2020, όπως ανακοίνωσε η Dubai Airports, που διαχειρίζεται το Al Maktoum International Airport και το Dubai International, τον βασικό αερολιμένα του εμιράτου.

Παραμένει άγνωστο, ωστόσο, πώς θα χρηματοδοτηθεί η επέκταση του Al Maktoum International Airport καθώς, όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, το Ντουμπάι δεν διαθέτει τα πλούσια πετρελαϊκά αποθέματα των γειτονικών χωρών του.

Σήμερα, το Al Maktoum International Airport μπορεί να εξυπηρετεί πέντε εκατομμύρια επιβάτες ανά έτος, έχοντας ξεκινήσει τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2013. Μάλιστα, η κατασκευή του καθυστέρησε μία ολόκληρη τετραετία, αφού η χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09 ανάγκασε το Ντουμπάι να αναθεωρήσει το χρονοδιάγραμμα για ορισμένα προγράμματα με υψηλό κόστος. Προς το παρόν, πάντως, το Dubai International είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου με δυνατότητα διαχείρισης 75 εκατ. επιβατών ενώ οι προοπτικές για αύξηση της εναέριας κίνησης είναι αρκετά θετικές. Πέρυσι οι επιβάτες που επισκέφθηκαν το Dubai International ανήλθαν σε 66,4 εκατομμύρια άτομα και η κίνηση αυξάνεται σε διψήφια στοιχεία. Μόνο η Emirates μετέφερε 44,5 εκατ. επιβάτες το οικονομικό έτος που έληξε τον περασμένο Μάρτιο.

«Δεδομένων των περιορισμένων επιλογών που διαθέτουμε στο Dubai International προχωρούμε στην κατασκευή ενός νέου αερολιμένα, ώστε να αυξήσουμε την επιβατική μας κίνηση και να παράσχουμε στους επισκέπτες τις καλύτερες υπηρεσίες», δήλωσε ο Πολ Γκρίφιθτς, διευθύνων σύμβουλος του Dubai International. Η αναγγελία της επέκτασης του αεροδρομίου πραγματοποιείται μια χρονική στιγμή που οι οικονομικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί αρκετά για το αραβικό εμιράτο. Η αγορά ακινήτων του Ντουμπάι έχει ανακάμψει, ενώ οι αιματηρές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή το καθιστούν καταφύγιο με μεγάλες εισροές επενδυτικών κεφαλαίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή