Κόκκινη κάρτα στην Κύπρο και από το ΔΝΤ

Κόκκινη κάρτα στην Κύπρο και από το ΔΝΤ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από την κυπριακή Βουλή «δεν είναι συμβατό» με τα συμφωνηθέντα στο πλαίσιο του κυπριακού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, δήλωσε χθες ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σύμφωνα με τον κ. Μπιλ Μάρεϊ, το Ταμείο περιμένει να πληροφορηθεί από την κυπριακή κυβέρνηση «πώς σκοπεύει να προχωρήσει», ώστε να διασφαλιστεί ότι η διαδικασία των πλειστηριασμών κατοικιών θα είναι αποτελεσματική και θα παρέχει τα κατάλληλα και ισορροπημένα κίνητρα για τη διευθέτηση των προβληματικών δανείων.

Υπό αυτές τις συνθήκες το ΔΝΤ ενημέρωσε χθες ότι δεν πρόκειται να συζητηθεί το κυπριακό πρόγραμμα στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στις 26 Σεπτεμβρίου.

Νωρίτερα, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Τύπου κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είχε ενημερώσει ότι ούτε στο άτυπο Eurogroup που θα γίνει σήμερα στο Μιλάνο θα συζητηθεί το κυπριακό πρόγραμμα και συνεπώς αναβάλλεται η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου. Ωστόσο, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση ώστε να γεφυρωθεί η διαφορά που τη χωρίζει από τους δανειστές.

Η προγραμματισμένη για τις 26 Σεπτεμβρίου συζήτηση του κυπριακού προγράμματος στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ φαίνεται να έχει τεθεί, για την ώρα, εκτός ατζέντας από το Ταμείο, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ερωτηθείς, χθες, ο αναπληρωτής εκπρόσωπός του, Μπιλ Μάρεϊ, είπε πως δεν έχει ακόμη καθοριστεί ημερομηνία, ενώ χαρακτήρισε το πακέτο που ενέκρινε η κυπριακή Βουλή για τις εκποιήσεις «μη συμβατό» με τα συμφωνηθέντα. Ερωτηθείς σχετικά με την καταβολή της επόμενης δόσης, ο κ. Μάρεϊ είπε ότι το Ταμείο «προσβλέπει σ’ αυτό, αλλά δεν έχουμε την ακριβή ημερομηνία της ολοκλήρωσης της επιθεώρησης στο Δ.Σ.».

«Ομάδα του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ ολοκλήρωσε τον Ιούλιο την επίσκεψή της στη Λευκωσία όπου είχε συζητήσεις για την πέμπτη επιθεώρηση του προγράμματος. Δεν έχω συγκεκριμένη ημερομηνία για τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΝΤ», κατέληξε ο κ. Μάρεϊ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή