Το κοινό σχέδιο για στήριξη επενδύσεων φέρνει πιο κοντά Βερολίνο και Παρίσι

Το κοινό σχέδιο για στήριξη επενδύσεων φέρνει πιο κοντά Βερολίνο και Παρίσι

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γαλλογερμανική πρόταση για την ενίσχυση των επενδύσεων και της ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα τεθεί στο επίκεντρο της διήμερης, άτυπης, συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης στο Μιλάνο, σύμφωνα με δημοσίευμα της ελληνικής υπηρεσίας της Deutsche Welle. Θα ήταν μια ελπιδοφόρα εξέλιξη αν δεν ήταν η πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια που έχει τεθεί το θέμα της αύξησης των επενδύσεων χωρίς να έχει υπάρξει πρακτικό αποτέλεσμα, γεγονός που αναγκάζει τους παρατηρητές να είναι επιφυλακτικοί μέχρι τουλάχιστον να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο και κυρίως πόσα χρήματα θα διατεθούν και από πού θα προέλθουν.

Το σχέδιο με τίτλο «Μια στρατηγική για την ενίσχυση της ανάπτυξης και των επενδύσεων» αποκάλυψε η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt και αποτελεί προσπάθεια συμβιβασμού της διαφορετικής οικονομικής πολιτικής που προκρίνουν Βερολίνο και Παρίσι. Ως γνωστόν, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ επιμένει ότι είναι αναγκαία η υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα κάνει τις οικονομίες ανταγωνιστικότερες και συνεπώς ελκυστικότερες για τους επενδυτές, ενώ έχει περικόψει τις δημόσιες επενδύσεις στη Γερμανία στην προσπάθειά της να παρουσιάσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Αντιθέτως, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προτιμάει την ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης μέσω κρατικών επενδύσεων.

Το δύσκολο έργο του συμβιβασμού έχουν αναλάβει οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και Μισέλ Σαπέν. Για παράδειγμα, πώς θα συνδυαστεί η γερμανική πεποίθηση ότι πρέπει να συνεχιστεί η λιτότητα ώστε να μειωθεί το υψηλό επίπεδο του χρέους με την παραδοχή ότι «ακόμη και σε εποχές τεταμένης δημοσιονομικής κατάστασης πρέπει να διασφαλίζουν οι χώρες τη δέουσα ποιότητα των υποδομών», όπως αναφέρεται στο σχέδιο; Σύμφωνα με την Handelsblatt, η φράση αποτελεί παραδοχή ότι η υπερβολική λιτότητα μπορεί να είναι ζημιογόνα. Σύμφωνα με Παρίσι και Βερολίνο, κύριο ρόλο στην προώθηση των επενδύσεων θα πρέπει να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία θα πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερο ρίσκο ώστε να προσελκύσει και ιδιώτες επενδυτές. Επίσης προτείνεται να χρησιμοποιηθούν σε μεγαλύτερη κλίμακα τα λεγόμενα «ομόλογα έργων».

Τους χωρίζει η λιτότητα

Ενδεικτικές των τριβών που έχει προκαλέσει μεταξύ της γερμανικής και της γαλλικής κυβέρνησης η γερμανικής έμπνευσης πολιτική λιτότητας είναι οι δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, ο οποίος είπε χθες ότι πρέπει να μπει τέλος στη λιτότητα και να δοθεί προτεραιότητα στις επενδύσεις. Ανακοινώνοντας ότι θα συναντηθεί με την κ. Μέρκελ στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο, ο κ. Βαλς είπε ότι «η ανάπτυξη είναι πολύ αδύναμη στην Ευρώπη, πρέπει να σταματήσουμε την πολιτική λιτότητας και να κάνουμε το παν ώστε να ενισχύσουμε τις επενδύσεις». Παράλληλα ο κ. Βαλς είπε ότι θα συναντηθεί με επιχειρηματίες και ότι «υπάρχουν πολλές γαλλικές εταιρείες οι οποίες επενδύουν εκεί», δηλαδή στη Γερμανία. Παράλληλα ο νέος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται να χαριστεί στη γαλλική κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν θα μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ παρά μόνο δύο χρόνια αργότερα από την προθεσμία που της είχε δώσει η Κομισιόν και το Eurogroup.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή