Αναπτυξιακά μέτρα ζητεί και η Πολωνία

Αναπτυξιακά μέτρα ζητεί και η Πολωνία

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προστίθεται η Πολωνία στην ομάδα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που τάσσονται υπέρ της εφαρμογής μέτρων για τη στήριξη της ανάπτυξης, διαχωρίζοντας κάθετα τη θέση της από τη Γερμανία που υπεραμύνεται της απόλυτης δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ο 39χρονος υπουργός Οικονομικών της χώρας, Ματέους Στσούρεκ, πρότεινε την αύξηση των δαπανών κατά 700 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία με τη δημιουργία επενδυτικού ταμείου που θα χρηματοδοτεί έργα υποδομής σε χώρες-μέλη με χαμηλή ανάπτυξη όπως είναι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

«Η Ευρώπη βλάπτει την οικονομία της», δήλωσε ο κ. Στσούρεκ σε συνέντευξη που έδωσε στους Financial Times. «Οι καθιερωμένες συνταγές στη χάραξη οικονομικής πολιτικής έχουν εξαντληθεί ή είναι υπερτιμημένες. Πρέπει να πείσουμε την Ευρώπη να ξοδέψει περισσότερα», δήλωσε ο ίδιος στη βρετανική εφημερίδα. Η έκκληση του Πολωνού αξιωματούχου ακολουθεί ανάλογα σχόλια από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, που διατύπωσε πρόσφατα. Ο κεντρικός τραπεζίτης στην Ευρωζώνη είπε πως οι χώρες με ισχυρές δημοσιονομικές θέσεις θα πρέπει να αυξήσουν τις δαπάνες τους ώστε να αποτρέψουν την απειλή του αποπληθωρισμού και να ενισχύσουν την ανάπτυξη τόσο ώστε να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Συμπτωματικά, αυτήν την εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανακοίνωσε πως η Γερμανία δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει στην έκδοση νέων ομολόγων το 2015, αντανακλώντας την ισχυρή δημοσιονομική θέση της.

Παρόλα αυτά, η Γερμανία επιμένει στη φόρμουλα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, τη μοναδική λύση για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, με τη Γαλλία και την Ιταλία να διαφωνούν ως προς την υιοθέτηση μόνον αυτής της φόρμουλας. Οι Financial Times επισημαίνουν ότι η πρόταση της Πολωνίας θα συναντήσει τη θετική ανταπόκριση του Παρισιού και της Ρώμης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή