F.T.: Κίνδυνοι για Ιρλανδία

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλησιάζει ο επίλογος μιας επταετίας αυστηρής λιτότητας για την Ιρλανδία, ένα εννεάμηνο μετά την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο. Οσο ο υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, περιοδεύει στην Ευρώπη για να κερδίσει τη συναίνεση των εταίρων της Ιρλανδίας για την πρόωρη αποπληρωμή 15 δισ. ευρώ από το δάνειο του ΔΝΤ, ενός από τους τρεις πιστωτές της χώρας, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Τζόαν Μπάρτον, δήλωσε πως ο προϋπολογισμός του 2015, δρομολογημένος για τον επόμενο μήνα, θα τερματίσει «την ιστορική περίοδο των μέτρων λιτότητας». Ωστόσο, όπως τονίζεται από τους Financial Times, ελλοχεύει κίνδυνος να είναι υπερτιμημένη αυτή η εκτίμηση. Η ανεργία στο 11,2% τον Αύγουστο παραμένει σε πεισματικά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με μία δεκαετία πριν, παρά το γεγονός ότι έχει υποχωρήσει στο ναδίρ πενταετίας. Συν τοις άλλοις, η κεντρική τράπεζα εκτιμά πως ακόμη και σήμερα, περίπου, το 17% των στεγαστικών δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίας βρίσκονται στο «κόκκινο».

Η Ιρλανδία βυθίστηκε σε ύφεση το 2007, μετά το σκάσιμο της «φούσκας» στην αγορά ακινήτων. Τον Νοέμβριο του 2010 αναγκάστηκε να δανειστεί 67,5 δισ. ευρώ από την τρόικα, αφού ανέλαβε εξ ολοκλήρου το κόστος διάσωσης των τραπεζών της. Ο κ. Νούναν ελπίζει πως μια πρόωρη αποπληρωμή τμήματος από το δάνειο του ΔΝΤ, κάτι που απαιτεί την έγκριση όλων των πιστωτών, θα εξοικονομούσε στο Δημόσιο 400 δισ. ευρώ από πληρωμές τόκων, δημιουργώντας περιθώρια για την άσκηση μιας πιο χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή