Αποδόσεις

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι τιμές του πετρελαίου μετά τη συνεχή υποχώρηση που σημείωναν στη διάρκεια της εβδομάδας και η οποία τις έφερε την Πέμπτη το βράδυ στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 μηνών. Αναλυτές χαρακτηρίζουν υπερβολική την υποχώρηση που οφειλόταν στις μειωμένες προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση και στο πλεόνασμα παραγωγής των ΗΠΑ και υπογραμμίζουν ότι παραμένουν σημαντικοί γεωπολιτικοί κίνδυνοι που απειλούν την προσφορά μαύρου χρυσού. Το αργό ΗΠΑ σημείωσε χθες άνοδο αρχικά στα 93,67 δολάρια το βαρέλι για να υποχωρήσει αργότερα στα 93,24 δολ. στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Το Brent, έχοντας υποχωρήσει 2,2% στη διάρκεια της εβδομάδας, σημείωσε άνοδο 0,7% στα 98,80 δολ. το βαρέλι για να υποχωρήσει αργότερα στα 98,21 δολ. στην αγορά του Λονδίνου.

Διολίσθηση για χρυσό και άργυρο

Στο χαμηλό επταμήνου υποχώρησε η τιμή του χρυσού, ενώ η τιμή του αργύρου διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2013, καθώς οι αγορές θεωρούν πως πλησιάζει ο χρόνος που η Fed θα αποφασίσει αύξηση των επιτοκίων από το ιστορικό χαμηλό του 0,25%. Ετσι η προσοχή των επενδυτών μετατοπίζεται από τα πολύτιμα μέταλλα και επικεντρώνεται περισσότερο σε ομόλογα και μετοχές που υπόσχονται υψηλότερες αποδόσεις. Χθες, η τιμή του χρυσού υποχώρησε κατά 0,3% στα 1.237,74 δολ. η ουγγιά και η τιμή του ασημιού διαμορφώθηκε λίγο πάνω από τα 18 δολάρια η ουγγιά με πτώση 0,5%. Από τις αρχές του έτους, η τιμή του χρυσού έχει ενισχυθεί λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί για την πορεία των οικονομιών στην Ευρωζώνη και των γεωπολιτικών κινδύνων που προκαλούνται από την ουκρανική κρίση και τις διευρυμένες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν, ωστόσο, πως η τιμή του χρυσού μπορεί να υποχωρήσει περισσότερο όσο αυξάνονται οι πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed. Παρομοίως, η τιμή της πλατίνας παρουσίασε χθες πτώση 0,4% στα 1.364,63 δολ. η ουγγιά, αφού νωρίτερα είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Δεκεμβρίου.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Ομαλή εικόνα παρουσίασε η ηλεκτρονική δευτερογενής αγορά τίτλων στη διάρκεια της εβδομάδας που ολοκληρώθηκε. Την Πέμπτη σημειώθηκε βελτίωση στις τιμές των ομολόγων και υποχώρηση των αποδόσεων. Οι συναλλαγές παρέμειναν υποτονικές και συνολικά πραγματοποιήθηκε τζίρος που ξεπέρασε τα 100 εκατ. Βελτιωμένη εικόνα παρουσίασαν τα ομόλογα των χωρών της Νότιας Ευρώπης. Η τιμή της σειράς (strip) των 20 νέων ελληνικών ομολόγων διαμορφώθηκε στα 72,80 λεπτά/ευρώ. Η τιμή του 10ετούς ελληνικού ομολόγου που λήγει στις 24 Φεβρουαρίου 2024 διαμορφώθηκε στα 84 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση στο 5,59%. Η διαφορά απόδοσης (spread) από τα γερμανικά ομόλογα ανήλθε στις 460 μ.β. Η τιμή του 10ετούς γερμανικού με ημερομηνία λήξης στις 15 Αυγούστου 2024 έφτασε στα 104,60 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να ανέρχεται σε 1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή