Πρόταση για επενδύσεις 700 δισ. ευρώ στην Ε.Ε.

Πρόταση για επενδύσεις 700 δισ. ευρώ στην Ε.Ε.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημιουργία ταμείου από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα μπορεί να επενδύσει 700 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία σε προγράμματα υποδομών στην Ε.Ε.,

με έμφαση στις χώρες όπου υπάρχει υστέρηση από τη δυνητική παραγωγή –όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία– θα προτείνει σήμερα ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών Ματέους Στούρεκ στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, ο Πολωνός υπουργός συντάχθηκε με όσους διαφωνούν με τα γερμανικά σχέδια για μείωση των δαπανών στην Ευρώπη, προειδοποιώντας ότι η συνέχιση της λιτότητας και της χαλαρής νομισματικής πολιτικής δημιουργούν τον κίνδυνο να παραταθεί για δεκαετίες η παρακμή της ευρωπαϊκής οικονομίας. «Η Ευρώπη αυτοστραγγαλίζεται χωρίς λόγο», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Οι συνταγές συμβατικής πολιτικής έχουν ως επί το πλείστον εξαντληθεί ή υπερεκτιμηθεί… Πρέπει να πείσουμε την Ευρώπη ότι είναι ανάγκη να κάνει μεγαλύτερες δαπάνες». Η έκκληση του κ. Στούρεκ ακολουθεί τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος κάλεσε χώρες με ισχυρή δημοσιονομική θέση να κάνουν μεγαλύτερες δαπάνες για να αποτρέψουν τον κίνδυνο αποπληθωρισμού και να επαναφέρουν την ανάπτυξη.

Ωστόσο οι δηλώσεις αυτές είναι πιθανόν να συναντήσουν την ισχυρή αντίδραση της Γερμανίας, αναφέρει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι η πολωνική πρόταση είναι πιθανόν να βρει στήριξη, τουλάχιστον ιδιωτικά, στην Ιταλία και τη Γαλλία, στις οποίες αυξάνεται η αντίθεση στους κανόνες για τις δαπάνες που υπαγορεύουν το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας δήλωσε ότι με βάση το εκτιμώμενο μέγεθος του παραγωγικού κενού της Ε.Ε. (τη διαφορά μεταξύ του πραγματικού και του δυνητικού μεγέθους της οικονομίας της), η περιοχή χρειάζεται ενίσχυση με 700 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 5,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της Ε.Ε. Ολες οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει, σύμφωνα με τον υπουργό, να συνεισφέρουν στο ταμείο, το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί το 2015 με περίπου 60 δισ. ευρώ. Ο επόμενος πρόεδρος της Ε.Ε. και τέως πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, θεωρείται δυνητικός υποστηρικτής του σχεδίου αυτού, σύμφωνα με αξιωματούχους του πολωνικού υπουργείου Οικονομικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή