Ενίσχυση της αναπτυξιακής πολιτικής ζητεί από τη Μέρκελ ο Ντράγκι

Ενίσχυση της αναπτυξιακής πολιτικής ζητεί από τη Μέρκελ ο Ντράγκι

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λέγοντας ότι «ίσως να είναι χρήσιμο να κάνουμε μια συζήτηση για τη συνολική δημοσιονομική πολιτική στην Ευρωζώνη… με την προοπτική να αυξήσουμε τις δημόσιες επενδύσεις όπου υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο», ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης, Μάριο Ντράγκι, πέταξε την Πέμπτη το γάντι σε όλες τις κυβερνήσεις. Επιμένοντας ότι και η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να συμβαδίζει με την επεκτατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι ουσιαστικά απηύθυνε έκκληση στην κ. Μέρκελ να ακολουθήσει περισσότερο αναπτυξιακή πολιτική, διαφορετικά η οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει. Επιμένοντας ότι χωρίς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πιστή τήρηση των δημοσιονομικών ορίων δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση των επενδύσεων και συνεπώς της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ο κ. Ντράγκι έστειλε ένα εξίσου «ενοχλητικό» μήνυμα στη Γαλλία και την Ιταλία.

Οι επόμενοι μήνες προδιαγράφονται εξαιρετικά ενδιαφέροντες στην Ευρωζώνη, δεδομένου ότι οι απόψεις Ντράγκι φαίνεται να ενισχύουν τη γραμμή Ολάντ – Ρέντσι ότι μόνο με λιτότητα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν πρόκειται να προχωρήσει η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης. Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε την Πέμπτη από το Μιλάνο όσα είχε πει στα τέλη Αυγούστου στις ΗΠΑ, λόγια που είχαν προκαλέσει τόση ανησυχία στο Βερολίνο, ώστε η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ να νιώσει την ανάγκη να τηλεφωνήσει στον κεντρικό τραπεζίτη και να τον ρωτήσει αν έχει εγκαταλείψει την πολιτική της λιτότητας. Το γεγονός ότι ο κ. Ντράγκι επαναλαμβάνει τα ίδια λόγια σημαίνει είτε ότι ήρθε σε συνεννόηση με την κ. Μέρκελ είτε ότι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία (στασιμότητα και πολύ χαμηλός πληθωρισμός) και οι διεθνείς εξελίξεις (κρίση σε Ουκρανία, επικείμενος τερματισμός ποσοτικής χαλάρωσης και αύξηση επιτοκίων σε ΗΠΑ) είναι τόσο ανησυχητικές, ώστε πλέον δεν έχει άλλο περιθώριο παρά να συγκρουστεί με το Βερολίνο.

Από την άλλη, σε καμία περίπτωση ο κ. Ντράγκι δεν καλεί τις κυβερνήσεις να αρχίσουν να σκορπίζουν ανεξέλεγκτα χρήμα, ούτε να αγνοήσουν τα όρια που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. «Το βασικό μου μήνυμα σήμερα είναι ότι μόνο αν συμβαδίζουν διαρθρωτική, δημοσιονομική και νομισματική πολιτική θα δει η Ευρωζώνη επιστροφή των επενδύσεων», είπε ο κ. Ντράγκι. «Η αποφασιστική αύξηση των επενδύσεων είναι ουσιαστικής σημασίας προκειμένου να φέρουμε τον πληθωρισμό πιο κοντά στο σημείο που θα θέλαμε, ώστε να ενισχύσουμε την οικονομία και να μειώσουμε την ανεργία», εξήγησε ο κεντρικός τραπεζίτης. Προκειμένου να επιτευχθεί αύξηση των επενδύσεων, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να κάνουν ελκυστικότερο το κανονιστικό πλαίσιο περιορίζοντας τη γραφειοκρατία, συνέχισε ο κ. Ντράγκι. Σημαντική θεωρεί επίσης την ενίσχυση των κεφαλαιαγορών ώστε οι επιχειρήσεις να μην εξαρτώνται αποκλειστικά από τις τράπεζες για δανεισμό. Οι δε κυβερνήσεις, πάντοτε εντός των ορίων των δημοσιονομικών κανόνων, «μπορούν να βρουν το περιθώριο ώστε να υποστηρίξουν παραγωγικές επενδύσεις… μειώνοντας τη φορολογία και περιορίζοντας αντιπαραγωγικές δαπάνες». Η παρότρυνση απευθύνεται πρωτίστως στη Γερμανία και στις Αυστρία, Φινλανδία και Ολλανδία. Για τους υπόλοιπους, και κυρίως για Γαλλία και Ιταλία, το μήνυμα Ντράγκι είναι ότι πρέπει να «υπάρξει συνεπής και αξιόπιστη εφαρμογή» του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και του γνωστότερου κανόνα του για ανώτατο όριο δημοσιονομικού ελλείμματος ίσο με το 3% του ΑΕΠ. Παράλληλα ο κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε το σχέδιο του επερχόμενου προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, για πραγματοποίηση επενδύσεων ύψους 300 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή