Μήνυμα Ντράγκι προς Βερολίνο για επενδύσεις

Μήνυμα Ντράγκι προς Βερολίνο για επενδύσεις

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, συνέχισε να διακηρύττει ότι είναι ανάγκη να συμβαδίζουν νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, ώστε να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας στην Ευρώπη και μείωση της ανεργίας. Τηρώντας ίσες αποστάσεις από τους υπέρμαχους της δημοσιονομικής χαλάρωσης και της δημοσιονομικής ορθοδοξίας, ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης επανέλαβε αλήθειες που ακούγονται δυσάρεστα και στα δύο στρατόπεδα, όπως ότι η τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων και η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αποτελούν προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και ότι οι κυβερνήσεις που έχουν το περιθώριο, έμμεση βολή προς τη Γερμανία, θα πρέπει ν’ ακολουθήσουν επεκτατικότερη δημοσιονομική πολιτική.

«Ισως να είναι χρήσιμο να έχουμε μια συζήτηση για τη συνολική δημοσιονομική πολιτική στην Ευρωζώνη… με την προοπτική να αυξήσουμε τις δημόσιες επενδύσεις όπου υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο να γίνει κάτι τέτοιο», δήλωσε την Πέμπτη το βράδυ από το Μιλάνο ο κ. Ντράγκι, επαναλαμβάνοντας το μήνυμα που στα τέλη Αυγούστου είχε απευθύνει από τις ΗΠΑ και το οποίο είχε αναγκάσει τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ να του τηλεφωνήσει για να τον ρωτήσει αν έχει εγκαταλείψει την πολιτική της λιτότητας». Η απάντηση είναι, προφανώς, όχι.

Ο κ. Ντράγκι  δεν  κάλεσε  τις  κυβερνήσεις  να  σκίσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Είπε όμως ότι πλέον είναι καιρός η πολιτική της Ευρωζώνης να γίνει  πιο  ισορροπημένη  μεταξύ  της  ανάγκης  να μειωθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το χρέος και της  ανάγκης  να  τονωθεί  η  ανάπτυξη  μέσω  επενδύσεων και όχι απλώς μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων όπως  ορίζει η γερμανική ορθοδοξία. «Το βασικό μου μήνυμα σήμερα είναι ότι μόνο αν συμβαδίζουν διαρθρωτική, δημοσιονομική και νομισματική πολιτική θα δει η Ευρωζώνη επιστροφή των επενδύσεων», είπε ο κ. Ντράγκι.

«Η αποφασιστική αύξηση των επενδύσεων είναι ουσιαστικής σημασίας ώστε να φέρουμε τον πληθωρισμό πιο κοντά στο σημείο που θα θέλαμε, ώστε να ενισχύσουμε την οικονομία και να μειώσουμε την ανεργία», εξήγησε ο κεντρικός τραπεζίτης. Προκειμένου να επιτευχθεί αύξηση των επενδύσεων, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να κάνουν ελκυστικότερο το κανονιστικό πλαίσιο περιορίζοντας τη γραφειοκρατία, συνέχισε ο κ. Ντράγκι.

Σημαντική θεωρεί επίσης την ενίσχυση των κεφαλαιαγορών ώστε οι επιχειρήσεις να μην εξαρτώνται αποκλειστικά από τις τράπεζες για δανεισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή