Το 60% των σημερινών πτήσεων ακυρώνει η Air France λόγω απεργίας

Το 60% των σημερινών πτήσεων ακυρώνει η Air France λόγω απεργίας

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κύμα απεργιών σαρώνει τον κλάδο των αεροπορικών εταιρειών, καθώς, μετά την απεργία στη Lufthansa την περασμένη εβδομάδα, χθες η γαλλο-ολλανδική Air France-KLM αναγκάστηκε να ακυρώσει το 52% των πτήσεών της εξαιτίας της απεργίας που έχουν εξαγγείλει οι πιλότοι της για όλη την εβδομάδα. Για σήμερα αναμένεται να ακυρώσει το 60% των πτήσεών της, με το κόστος για τον αερομεταφορέα να υπολογίζεται στα 20 εκατ. ευρώ για κάθε ημέρα απεργίας.

Στο στόχαστρο των πιλότων της Air France-KLM είναι σχέδιο μείωσης του κόστους που ανακοίνωσε η εταιρεία την προηγούμενη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να αντεπεξέλθει στον επιθετικό ανταγωνισμό των αερομεταφορέων χαμηλού κόστους. Το σχέδιο, που στοχεύει στη μείωση του κόστους κατά ένα δισ. ευρώ, προβλέπει τη μεταφορά 100 αεροσκαφών της τύπου τζετ στη θυγατρική της χαμηλού κόστους Transavia. Στόχος της μεταφοράς, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2017, είναι να μεταφέρει η θυγατρική τουλάχιστον 20 εκατ. επιβάτες ετησίως, δηλαδή υπερδιπλάσιο αριθμό εκείνων που μεταφέρει σήμερα. Μεταξύ άλλων, οι πιλότοι του αερομεταφορέα κατηγορούν την εταιρεία ότι σκοπεύει να μεταφέρει τις θέσεις εργασίας τους σε χώρες με χαμηλότερη φορολογία και χαμηλότερο εργατικό κόστος, τοποθετώντας, για παράδειγμα, στην Πορτογαλία αντί για τη Γαλλία την έδρα αεροσκαφών που εκτελούν πτήσεις Γαλλία-Πορτογαλία.

Σε ό,τι αφορά το συνδικάτο των πιλότων της Lufthansa, αργά το βράδυ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την απεργιακή κινητοποίηση που είχε προγραμματίσει, καθώς έλαβε τροποποιημένη πρόταση από τη διοίκηση της εταιρείας σχετικά με το συνταξιοδοτικό πρόγραμμά της. Το εν λόγω συνδικάτο είχε προγραμματίσει για σήμερα κινητοποιήσεις στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης με σκοπό να αποτρέψει την απογείωση αεροσκαφών της Lufthansa. Ανάλογη ήταν η κατάσταση που επικράτησε χθες στο αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου, καθώς οι πιλότοι του εθνικού αερομεταφορέα της Ρουμανίας προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για τα επίπεδα των μισθών. Πολλοί από τους μεγάλους αερομεταφορείς της Ευρώπης έχουν αντιμετωπίσει ανάλογα προβλήματα εξαιτίας του ανταγωνισμού από τους αερομεταφορείς χαμηλού κόστους. Προ διετίας, η σκανδιναβική SAS έφθασε στα πρόθυρα πτώχευσης και επιβίωσε όταν τα συνδικάτα των εργαζομένων της συναίνεσαν σε πακέτο μείωσης του κόστους κατά 440 εκατ. δολ. ετησίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή