Moody’s: Αρνητικές οι προοπτικές των κυπριακών τραπεζών

Moody’s: Αρνητικές οι προοπτικές των κυπριακών τραπεζών

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προοπτικές για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα παραμένουν αρνητικές, κυρίως εξαιτίας της αναμενόμενης αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που ήδη ανέρχονται στο 150% του κυπριακού ΑΕΠ, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s. Πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η τραπεζική βιομηχανία στην Κύπρο οφείλονται ή επιδεινώθηκαν λόγω της αναδιάρθρωσης των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της και στο «κούρεμα» των ανασφάλιστων καταθετών τον Μάρτιο του 2013, γεγονότα που -όπως ήταν φυσικό- έπληξαν την εμπιστοσύνη των καταθετών. «Η προβλεπόμενη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να αυξήσει τις ζημίες και να διαβρώσει περαιτέρω την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών», γεγονός που κατά τις εκτιμήσεις της Moody’s θα προκαλέσει νέες κεφαλαιακές ανάγκες που θα πρέπει να καλυφθούν.

Σύμφωνα με την έκθεση με τίτλο «Προοπτική του τραπεζικού συστήματος: Κύπρος», που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι για τις κυπριακές τράπεζες, όπως άλλωστε ήταν και οι προηγούμενοι μήνες. Η Moody’s προβλέπει ότι τα μειωμένα εταιρικά κέρδη των κυπριακών επιχειρήσεων, η συνεχιζόμενη μείωση του πλούτου των νοικοκυριών, ο υψηλός ρυθμός ανεργίας και η πτώση των τιμών των ακινήτων, όλα θα συμβάλουν στη διάβρωση των περιουσιακών στοιχείων των κυπριακών τραπεζών. Σήμερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Κύπρο υπερβαίνουν το 150% του ΑΕΠ της χώρας ή το 45,6% του συνόλου των χορηγήσεων μέχρι και τον Μάιο του 2014. Η κατάσταση επιδεινώθηκε «μετά την αναστάτωση που προκάλεσε η συμμετοχή των ιδιωτών στη διάσωση των τραπεζών, οι επακόλουθοι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων και η οικονομική ύφεση», αναφέρεται στην έκθεση. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σταδιακά, ωστόσο η Moody’s επισημαίνει ότι οι προβλέψεις των κυπριακών τραπεζών έναντι ζημιών παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο, στο 35% των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ ο οίκος εκτιμά ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί εξαιτίας της αναμενόμενης πτώσης των ακινήτων που έχουν δοθεί ως εγγυήσεις.

«Η Moody’s περιμένει ότι το αυξημένο κόστος πίστωσης πιθανώς θα οδηγήσει το σύστημα σε επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες». Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι βασικές κυπριακές τράπεζες θα καταφέρουν να αντλήσουν κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές, ωστόσο προσθέτουν ότι οι ανάγκες των συνεταιριστικών τραπεζών είναι πιθανό να χρειαστεί να καλυφθούν από τα χρήματα που έχει δανειστεί η Κύπρος από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ ειδικά γι’ αυτό τον σκοπό.

Οσον αφορά το επίπεδο των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, και εκεί τα πράγματα δεν θα είναι ρόδινα το επόμενο διάστημα. «Οι καταθέσεις αναμένεται ότι θα εξακολουθήσουν να μειώνονται καθώς τα νοικοκυριά θα τις χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο στην προσπάθεια να διατηρήσουν το βιοτικό τους επίπεδο». Παράλληλα, η εξάρτηση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα παραμείνει υψηλή όλους τους επόμενους μήνες, κυρίως εξαιτίας της έκθεσης της Τράπεζας Κύπρου.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των περιουσιακών στοιχείων των συστημικών τραπεζών της Ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μαζί με τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής στα οποία θα υποβληθούν όλες οι τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Από τις 4 Νοεμβρίου η ΕΚΤ θα αναλάβει ως μοναδική εποπτική αρχή των 120 συστημικών τραπεζών της Ευρωζώνης, εκ των οποίων τέσσερις προέρχονται από την Κύπρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή