ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ασθενής» η Γαλλία, πρέπει να μεταρρυθμιστεί, δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας

«Ασθενής» η Γαλλία, πρέπει να μεταρρυθμιστεί, δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας

«Η Γαλλία είναι ασθενής, δεν είναι καλά, πρέπει να περιγράψουμε την κατάστασή της. Υπάρχει ένας πυρετός στη χώρα αυτή εδώ και πολλά χρόνια, που ονομάζεται μαζική ανεργία…δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να προχωρήσουμε για να μεταρρυθμίσουμε την οικονομία», είπε ο υπουργός Οικονομίας κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1, την επομένη της ψηφοφορίας στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, την οποία η γαλλική κυβέρνηση κέρδισε με μικρή πλειοψηφία.

«Η αντιδημοφιλία που μάς πλήττει, δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, είναι μία αντιδημοφιλία που οφείλεται στην απουσία αποτελεσμάτων. Γιατί; Διότι, χωρίς αμφιβολία δεν προχωρήσαμε αρκετά εντατικά και αρκετά μακριά κατά τα δύο πρώτα χρόνια (της πενταετούς θητείας του Φρανσουά Ολάντ), διότι δεν εφαρμόσαμε μεταρρυθμίσεις και διότι πληρώνουμε τοις μετρητοίς, επιτρέψτε μου να πω, μία χαμένη δεκαετία».

Χθες, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο οποίος ζήτησε την εμπιστοσύνη των βουλευτών έπειτα από τον πρόσφατο ανασχηματισμό, συγκέντρωσε 269 ψήφους (έναντι 244 κατά και 53 αποχών), αποτέλεσμα που βρίσκεται αρκετά κάτω από το συμβολικό 289 της απόλυτης πλειοψηφίας.

Τα μέλη της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης τού είχαν παραχωρήσει 306 ψήφους στις 8 Απριλίου, κατά τη διάρκεια παρόμοιας ψηφοφορίας μετά τον διορισμό του στην προεδρία της γαλλικής κυβέρνησης.