ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγκόσμια Τράπεζα: «Καταστροφικός» και για την Οικονομία ο Έμπολα

Παγκόσμια Τράπεζα: «Καταστροφικός» και για την Οικονομία ο Έμπολα

Οι οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του ιού Έμπολα ενδέχεται να είναι «καταστροφικές» στις τρεις χώρες-εστίες της επιδημίας —τη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα και τη Λιβερία— εξαιτίας κυρίως του «παράγοντα του φόβου» που παραλύει την οικονομική δραστηριότητα, προειδοποίησε σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα.

«Αν ο ιός εξακολουθήσει να εξαπλώνεται στις τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο (…), οι οικονομικές επιπτώσεις του ενδέχεται να οκταπλασιαστούν, επιφέροντας ένα καταστροφικό σοκ στα ήδη εύθραυστα κράτη», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Σύμφωνα με τον υπολογισμό της Τράπεζας, το ΑΕΠ της Λιβερίας, της Γουινέας και της Σιέρα Λεόνε ενδέχεται να μειωθεί κατά 359 εκατομμύρια δολάρια το 2014 και κατά 809 εκατομμύρια δολάρια το 2015, αν η επιδημία δεν περιοριστεί.

Βάσει του χειρότερου σεναρίου, η οικονομική ανάπτυξη της Γουινέας θα μειωθεί κατά 2,3% το 2015, της Σιέρα Λεόνε κατά 8,9%, ενώ η Λιβερία θα πληγεί περισσότερο και θα δει την ανάπτυξή της να μειώνεται κατά 11,7%.
Παράλληλα ο πληθωρισμός και οι τιμές των προϊόντων έχουν ήδη αρχίσει να αυξάνονται εξαιτίας των ελλείψεων, των αγορών λόγω πανικού και της κερδοσκοπίας, επεσήμανε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Τυχόν αποτυχία να περιοριστεί άμεσα η επιδημία θα επηρεάσει επίσης την επιχειρηματική δραστηριότητα στις γειτονικές χώρες, όπως η Νιγηρία, προειδοποίησε.
Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύθηκε να προσφέρει επιπλέον 78 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει στη μάχη κατά του ιού Έμπολα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Το ποσό αυτό θα προστεθεί στα περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ που έχει ήδη αποδεσμεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να υποστηρίξει τις τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία.

Η ΕΕ αναμένεται να συνεχίσει τον συντονισμό των προσπαθειών της στη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Υγείας που είναι προγραμματισμένη για τις 22 και 23 Σεπτεμβρίου στο Μιλάνο, την ώρα που ο ΟΗΕ εκτιμά σε ένα 1 δισεκατομμύριο δολάρια (περίπου 770 εκατομμύρια ευρώ) τους πόρους που χρειάζονται για την αντιμετώπιση της επιδημίας.