45,3 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας

45,3 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχετικά μικρή μείωση εμφάνισε το 2013 στις Ηνωμένες Πολιτείες το ποσοστό της φτώχειας εν συγκρίσει με το 2012. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας το 2013 στη χώρα έφθασε τα 45,3 εκατομμύρια. Το ποσοστό φτώχειας διαμορφώθηκε στο 14,5%. Αυτό φανερώνει μια μικρή μείωση 0,5% σε διάστημα ενός έτους, όπως καταγράφεται σε τελευταία έκθεση της αμερικανικής στατιστικής υπηρεσίας, η οποία χθες δόθηκε στη δημοσιότητα. Αν αναλογιστεί κανείς πως ο συνολικός πληθυσμός των Ηνωμένων Πολιτειών φθάνει περίπου τα 315 εκατομμύρια, τότε συμπεραίνουμε πως το 1/7 αυτού είναι φτωχό. Σύμφωνα, πάντως, με όσα μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόκειται για την πρώτη μείωση του ποσοστού της φτώχειας στη χώρα από το 2006. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες αυτής της έκθεσης, η μετάφραση του εν λόγω χαμηλότερου ποσοστού σε απόλυτους αριθμούς διαφοροποιείται ελαφρώς ανάλογα με την περίπτωση.

Μέσο εισόδημα

Το μέσο εισόδημα ανά νοικοκυριό έχει σημειώσει το 2013 μικρή αύξηση και έχει ανέλθει σε 51.939 δολάρια ετησίως έναντι των 51.759 δολαρίων το 2012. Ωστόσο, εάν συγκριθεί με τα επίπεδα των εισοδημάτων πριν από την ύφεση, το 2007, τότε θα διαπιστώσουμε ότι έχει μειωθεί κατά 8%. Συνολικά για τις οικογένειες στις Ηνωμένες Πολιτείες το ποσοστό της φτώχειας έχει μειωθεί κατά τι στο 11,2% (9,1 εκατομμύρια οικογένειες), όταν, ταυτόχρονα, σχεδόν 1 στις 3 οικογένειες είναι μονογονεϊκή με επικεφαλής τη μητέρα.

Ο αριθμός των παιδιών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας έχει επίσης σημειώσει πτώση για πρώτη φορά μέσα στα τελευταία 14 χρόνια. Αυτό σημαίνει πως 14,7 εκατομμύρια παιδιά (19,9%) έναντι 16,1 εκατομμυρίων (21,8%) πέρυσι ζουν σε συνθήκες ένδειας. Το όριο της φτώχειας μιας τετραμελούς οικογένειας έχει οριστεί σε 23.834 δολάρια για τα ετήσια εισοδήματα.

Σχετικά, τέλος, με την ασφάλιση για περίθαλψη, ο αριθμός των ανασφάλιστων πολιτών διαμορφώθηκε το 2013 στα 42 εκατομμύρια (13,4%).

Ο χάρτης της ένδειας

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά δεδομένα, το ποσοστό φτώχειας στις ΗΠΑ το 2013 ήταν 14,5% έναντι 15% το 2012. Στις επιμέρους κατηγορίες του πληθυσμού παρατηρούνται και διαφορετικά ποσοστά. Λόγου χάριν, στις ηλικίες από 18 έως 64 ετών διαμορφώθηκε στο 13,6%, ενώ για όσους είναι από 65 ετών και πέραν ήταν της τάξεως του 9,5%. Πάντως, όπως ανακοίνωσε το γραφείο στατιστικής της χώρας, τα εν λόγω ποσοστά παραμένουν αμετάβλητα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του 2012. Ενα ακόμα χαρακτηριστικό για τη χαρτογράφηση της ένδειας στις ΗΠΑ είναι και το ότι οι ισπανόφωνοι πολίτες τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και σε ποσοστό μειώθηκαν το 2013. Σε επίπεδο πολιτειών, τώρα, όποια έχει χαμηλότερο εισοδηματικό μέσο όρο στα νοικοκυριά της, τόσο υψηλότερα είναι και τα συνολικά ποσοστά φτώχειας. Στις δε πλουσιότερες πολιτείες με τα υψηλότερα εισοδήματα νοικοκυριών οι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να εργαστούν σε κλάδους με υψηλές αποδοχές (χρηματοπιστωτικά, πληροφορική, ελεύθεροι επαγγελματίες). Η πιο εύπορη πολιτεία είναι το Μέριλαντ και η πιο εξαθλιωμένη το Αρκάνσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή