ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Gazprom: Δεν μειώνει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς Ευρώπη

Gazprom: Δεν μειώνει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς Ευρώπη

Η Ρωσία δεν θα μειώσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη αυτόν χειμώνα για να εμποδίσει την επανεξαγωγή του από χώρες της Ευρώπης προς την Ουκρανία, δηλώνει ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse.

«Αυτό αποκλείεται», απάντησε ο ρώσος υπουργός Ενέργειας στην ερώτηση σχετικά με το αν η Μόσχα θα περιορίσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου για να εμποδίσει την τροφοδοσία της Ουκρανίας, η τροφοδοσία της οποίας σε ρωσικό φυσικό αέριο έχει διακοπεί από τα μέσα του Ιουνίου εξαιτίας διαμάχης μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου σχετικά με τη διαμόρφωση των τιμών.

Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε χθες ότι δεν έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση φυσικού αερίου από την Ευρώπη η οποία συγκεντρώνει αποθέματα εν όψει του χειμώνα, υπονομεύοντας έτσι τις δυνατότητες ευρωπαϊκών χωρών να τροφοδοτήσουν με αέριο την Ουκρανία.

Η Σλοβακία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Αυστρία έχουν αναφέρει ελαφρά μείωση της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία κατά τις τελευταίες ημέρες.

Ο Αλεξάντρ Νόβακ αρνήθηκε ότι η Ρωσία «παίζει παιγνίδια» με τις εξαγωγές φυσικού αερίου.

«Παραγγέλθηκε περισσότερο φυσικό αέριο από ό,τι κανονικά κατά τις τελευταίες ημέρες και η Gazprom δεν κάλυψε πλήρως την αυξημένη ζήτηση», διευκρινίζει ο ρώσος υπουργός Ενέργειας, προσθέτοντας ότι και η Gazprom συγκεντρώνει αποθέματα στη Ρωσία.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ρωσία θα διακόψει τη ροή του φυσικού αερίου που προορίζεται για τη δυτική Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, εάν το Κίεβο παρακρατήσει ποσότητες από αυτό, ο ρώσος υπουργός Ενέργειας απάντησε: «Αυτό δεν είναι πρόβλημα για την Gazprom. Θέλουμε να τροφοδοτήσουμε την Ευρώπη όπως έχουμε συμφωνήσει, σύμφωνα με τις συμβατικές μας υποχρεώσεις».

Σε επίμονη ερώτηση για το τι θα συμβεί εάν η Ουκρανία παρακρατήσει φυσικό αέριο που προορίζεται για την Ευρώπη, απαντά: «Τότε το θέμα θα είναι πόσο αέριο θα φθάσει στην Ευρώπη μετά την Ουκρανία. Στις πολύ κρύες ημέρες το σύνολο του αερίου μπορεί να παρακρατηθεί και τότε η Ευρώπη θα μείνει χωρίς φυσικό αέριο».

Μόσχα: Προτείνει τριμερείς συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας-ΕΕ την επόμενη εβδομάδα

Εξάλλου, όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός, η χώρα του προτείνει τη διεξαγωγή την επόμενη εβδομάδα τριμερών συνομιλιών ανάμεσα στη Μόσχα, το Κίεβο και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις εξαγωγές του ρωσικού φυσικού αερίου.

«Έχουμε προτείνει την πραγματοποίηση συνάντησης την επόμενη εβδομάδα με τη συμμετοχή της ΕΕ», λέει ο Αλεξάντρ Νόβακ, χωρίς να διευκρινίσει τον τόπο και τον χρόνο της.

Η Ρωσία απέρριψε την περασμένη εβδομάδα ως «μη βολική» την ημερομηνία της 20ής Σεπτεμβρίου που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι «η ημερομηνία και ο τόπος της συνάντησης δεν έχουν προσδιορισθεί και ότι εξετάζονται διαφορετικές ημερομηνίες ώστε να βρεθεί μία που θα βολεύει και τις τρεις πλευρές.

Η Ρωσία διέκοψε στα μέσα του Ιουνίου την αποστολή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, η οποία αρνείται την αύξηση της τιμής που τής έχει επιβάλει η Μόσχα εν μέσω της ρωσο-ουκρανικής κρίσης. Σύμφωνα με τον Νόβακ, το χρέος της Ουκρανίας ανέρχεται σε 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η διαμάχη είναι πιθανόν να έχει συνέπειες στην τροφοδοσία της Ευρώπης σε ρωσικό φυσικό αέριο, μεγάλο μέρος του οποίου περνά από την Ουκρανία, εάν το Κίεβο αποφασίσει να προχωρήσει σε παρακράτηση ποσοτήτων φυσικού αερίου που διέρχεται από τους αγωγούς της και προορίζεται για την Ευρώπη.