Φήμες περί υποβάθμισης από τον οίκο Moody’s αναστατώνουν τη Γαλλία

Φήμες περί υποβάθμισης από τον οίκο Moody’s αναστατώνουν τη Γαλλία

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ημέρες μετά την παραδοχή της γαλλικής κυβέρνησης πως η αναιμική εικόνα της δεύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης εμποδίζει την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, με αποτέλεσμα να αναβάλλεται για το 2017 η μείωση του ελλείμματος στο 3%, η γαλλική εφημερίδα L’ Opinion φέρει τον οίκο Moody’s να προειδοποιεί την κυβέρνηση Ολάντ για επικείμενη υποβάθμισή της σήμερα. Δεδομένου, όμως, ότι η γαλλική κυβέρνηση διαψεύδει το σχετικό δημοσίευμα, δεν αποκλείεται μια επανάληψη των όσων συνέβησαν τον Νοέμβριο του 2011, όταν η Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή Χρηματαγοράς, η ESMA, κατήγγειλε το λάθος της Standard & Poor’s, που προειδοποίησε εσφαλμένα τους πελάτες της για επικείμενη υποβάθμιση της Γαλλίας. Στην περίπτωση αυτή ενδέχεται να αναθερμάνει τον προβληματισμό για την ανάγκη δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Το σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της L’ Opinion υποστηρίζει συγκεκριμένα πως η Moody’s έχει στείλει ηλεκτρονικό μήνυμα στη γαλλική κυβέρνηση, την οποία προειδοποιεί για επικείμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης κατά μία βαθμίδα στο Aa2 από το Aa1. Η Moody’s έχει ήδη αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για ανάπτυξη του γαλλικού ΑΕΠ το τρέχον έτος στο 0,5% από την προηγούμενη εκτίμηση για 0,6% και για το 2015 στο 0,9% από την προηγούμενη εκτίμηση για 1,3%. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν, άλλωστε, αρκετά πιθανή μια υποβάθμιση της Γαλλίας ακριβώς επειδή έχει προηγηθεί η παραδοχή της κυβέρνησης Ολάντ πως θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο για να μειώσει το έλλειμμα στον στόχο του 3%. Η γαλλική κυβέρνηση επιμένει, όμως, ότι δεν έχει λάβει καμία τέτοια ειδοποίηση και διαψεύδει την εφημερίδα.

Σε ό,τι αφορά το λάθος της Standard & Poor’s το 2011, είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της γαλλικής κυβέρνησης, αλλά και του Γάλλου Μισέλ Μπαρνιέ, τότε επιτρόπου Ενιαίας Αγοράς. Ο λόγος ήταν πως ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης απέστειλε στους πελάτες του το σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα σε μια στιγμή που η Γαλλία βρισκόταν ήδη στο στόχαστρο των αγορών ως το πιθανότερο επόμενο θύμα της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης δεδομένων των υψηλών επιπέδων χρέους της και της μεγάλης έκθεσης που είχαν τότε οι τράπεζές της σε ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης. Η είδηση μάλιστα είχε εκτινάξει τότε τις αποδόσεις και το spread των δεκαετών ομολόγων του γαλλικού Δημοσίου.

Η υπόθεση οδήγησε σε επανειλημμένες παρεμβάσεις της ESMA, που κατήγγειλε το λάθος της S&P’s το 2011, για να επανέλθει δριμύτερη τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους και να αποδώσει το σφάλμα σε «ανεπαρκείς ελέγχους» και να κατηγορήσει τον αμερικανικό οίκο ότι παραβίασε τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Ηταν η πρώτη φορά που η ESMA κατηγορούσε έναν οίκο από το 2012, οπότε της δόθηκαν οι εξουσίες να εποπτεύει τους ευρωπαϊκούς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. Οπως, πάντως, επισήμαναν τότε οικονομικοί αναλυτές, η αντίδρασή της ήταν και πάλι ιδιαιτέρως ήπια, καθώς δεν κατέφυγε σε κάποια από τις ποινές που θα μπορούσε να επιβάλει. Μεταξύ άλλων έχει, για παράδειγμα, τη δυνατότητα να ανακαλέσει προσωρινά την άδεια λειτουργίας του οίκου και να του απαγορεύσει προσωρινά να εκδίδει βαθμολογίες πιστοληπτικής αξιολόγησης. Θα μπορούσε, επίσης, να επιβάλει κάποιο πρόστιμο στη S&P’s.

Τελικά, λίγες εβδομάδες αργότερα, ο ίδιος οίκος υποβάθμισε όντως τη Γαλλία καταφέροντας καίριο πλήγμα στον τότε πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, που είχε θέσει ως στοίχημα της θητείας του τη διατήρηση της βαθμολογίας των τριών Α. Και μολονότι ακολούθησαν υποβαθμίσεις της Γαλλίας από τους άλλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, δεν επηρέασαν τότε το κόστος δανεισμού της Γαλλίας, το οποίο υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η υπόθεση έδωσε, αντιθέτως στο Παρίσι την ευκαιρία να ανεβάσει τους τόνους σε ό,τι αφορά την ανάγκη για αυστηρότερη εποπτεία των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης. Παρεμβαίνοντας, άλλωστε, στο θέμα του δημοσιονομικού ελλείμματος της Γαλλίας, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε χθες τους Ευρωπαίους εταίρους του να επιδείξουν υπομονή και να δώσουν περισσότερο χρόνο για να επιτύχει τους στόχους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή