«Kαμπανάκι» ΔΝΤ για αυξημένο ρίσκο

«Kαμπανάκι» ΔΝΤ για αυξημένο ρίσκο

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο νέες απειλές θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσει η παγκόσμια οικονομία τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που ετοιμάστηκε για τους ηγέτες του G20 που συναντώνται στα τέλη της εβδομάδας στην Αυστραλία.

Η πρώτη απειλή προέρχεται από τα όλο και μεγαλύτερα ρίσκα που αναλαμβάνουν οι επενδυτές μέσα σε γενικότερο κλίμα αισιοδοξίας. Ωστόσο, ενδεχόμενη ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από την αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα «θα μπορούσε να πυροδοτήσει απότομες διορθώσεις» στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η δεύτερη απειλή προέρχεται από τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους σε Ουκρανία, Ρωσία και σε Μέση Ανατολή που θα μπορούσαν να προκαλέσουν παγκόσμιες αναταράξεις.Η ένταση σε Ουκρανία και σε Ρωσία εκτός από τα προβλήματα που προκαλεί στις τοπικές και περιφερειακές οικονομίες, θα μπορούσε, εφόσον ενταθεί, «να πυροδοτήσει σημαντική διάχυση και να επηρεάσει τη δραστηριότητα σε άλλα σημεία του κόσμου» προειδοποιεί το ΔΝΤ. Ο τρόπος μετάδοσης είναι παρόμοιος με αυτόν που είχαμε στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, δηλαδή οι επενδυτές δεν θα είναι πρόθυμοι ν’ αναλάβουν ρίσκα στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, θ’ αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες και οι απώλειες εσόδων, μπορεί να υπάρξουν σημαντικές αναταραχές στις αγορές εμπορευμάτων, στο εμπόριο, στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ολα αυτά τα δεινά είναι ενδεχόμενο να προέλθουν από την κλιμάκωση των κυρώσεων και των «αντιποίνων» μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, προειδοποιεί το ΔΝΤ. Παρόμοιοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διακοπή της παραγωγής πετρελαίου και σε σημαντική άνοδο της τιμής του που θα επηρεάσει αρνητικά την παγκόσμια οικονομία υπάρχουν στη Μέση Ανατολή. Ειδικότερα, για την Ευρώπη και σε μικρότερο βαθμό για την Ιαπωνία το ΔΝΤ προειδοποιεί για την απειλή του αποπληθωρισμού.Δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί και η απειλή που θα μπορούσε να εμφανιστεί στην περίπτωση που η βελτίωση των συνθηκών στην αμερικανική αγορά εργασίας αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να αυξήσει ταχύτερα απ’ όσο νομίζουν οι επενδυτές τα βασικά επιτόκια δανεισμού. «Τέτοιου είδους εκπλήξεις θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν απότομες διορθώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές» προειδοποιεί το ΔΝΤ.

Κάτω του 3,4% η ανάπτυξη

Στο μέτωπο της ανάπτυξης τα πράγματα δεν είναι τόσο αισιόδοξα όσο νόμιζε το ΔΝΤ τον περασμένο Απρίλιο. Η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη από το 3,6% που προέβλεπε το Ταμείο την άνοιξη, αλλά και από το 3,4% που προέβλεψε τον Ιούνιο. «Αν και η ανάπτυξη προβλέπεται ότι θα ενισχυθεί κάπως στο υπόλοιπο του 2014 και το 2015, θα είναι χαμηλότερη απ’ όσο προβλεπόταν την άνοιξη», ομολογούν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ. Ενας βασικός λόγος για την επιδείνωση της ανάπτυξης είναι ο περιορισμός των επενδύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο το α΄ εξάμηνο του έτους. «Στην Ευρωζώνη η ανάπτυξη θα ενισχυθεί πιο σταδιακά και θα είναι πιο άνιση» προβλέπει το ΔΝΤ και θεωρεί ότι ο περιορισμός της δημοσιονομικής λιτότητας, η περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, περιλαμβανομένη της αγοράς τιτλοποιημένων ομολόγων (ABS), και η διατήρηση των σπρεντ στις οικονομίες που βρίσκονται υπό πίεση θα πρέπει να υποστηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας. Πάντως, η ισχυρότερη ανάκαμψη προβλέπεται για τις ΗΠΑ, ενώ ικανοποιητική για Βρετανία, Αυστραλία, Καναδά και τις ανεπτυγμένες ασιατικές οικονομίες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή