«Η Κύπρος θα βγει από το μνημόνιο το 2015»

«Η Κύπρος θα βγει από το μνημόνιο το 2015»

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη φάση για την Κύπρο, καθώς η διαφωνία ανάμεσα στην εκτελεστική και στη νομοθετική εξουσία της Μεγαλονήσου για το θέμα των εκποιήσεων κατοικιών έχει παγώσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης του κυπριακού προγράμματος, ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, δηλώνει πως είναι εφικτή η έξοδος από το μνημόνιο νωρίτερα από τον Μάιο του 2016 και συγκεκριμένα μέσα στο επόμενο έτος.

Ζητεί, ωστόσο, «μεγαλύτερη και στενότερη συνεργασία όλων» προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. «Αισθάνομαι σιγουριά ότι στην προσπάθειά μας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομικής κρίσης, θα επιτύχουμε πολύ περισσότερα σε πολύ λιγότερο χρόνο» τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος και προσέθεσε πως τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται σε μια πορεία απόλυτου ελέγχου. Σε ό,τι αφορά τις διαφωνίες που έχουν προκύψει και έχουν οδηγήσει σε αναστολή της εκταμίευσης της δόσης, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε πως συμμερίζεται τις ανησυχίες της βουλής και όποιων τις εκφράζουν αλλά κάλεσε όλες τις πολιτικές εξουσίες να καταβάλουν κάθε προσπάθεια «για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο, αρκεί αυτές τις κρίσιμες ώρες να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη», ενώ δήλωσε βέβαιος ότι η Κύπρος θα είναι «εκτός μνημονιακών υποχρεώσεων πολύ νωρίτερα από ό,τι υπολόγιζαν κάποιοι». Την περασμένη εβδομάδα το νομοσχέδιο που ψήφισε η κυπριακή βουλή για τις εκποιήσεις ακινήτων κρίθηκε από το ΔΝΤ «μη συμβατό» με τα συμφωνηθέντα στο πλαίσιο του κυπριακού προγράμματος. Το Ταμείο έχει δηλώσει ότι περιμένει να πληροφορηθεί από την κυπριακή κυβέρνηση «πώς θα προχωρήσει» ώστε να διασφαλίσει πως η διαδικασία των πλειστηριασμών κατοικιών θα είναι αποτελεσματική και θα παρέχει τα κατάλληλα κίνητρα για τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με τον Κύπριο πρόεδρο πρέπει τώρα «να δούμε πώς δημιουργούνται οι συνθήκες μιας πιο στέρεης σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η δημιουργία συνθηκών ενθάρρυνσης των επενδύσεων». Μόλις δύο ημέρες νωρίτερα ο οίκος Moody’s ανέφερε σε έκθεσή του ότι οι προοπτικές για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα παραμένουν αρνητικές κυρίως εξαιτίας της αναμενόμενης αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που ήδη ανέρχονται στο 150% του κυπριακού ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή