Τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου

Τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατό χρόνια μετά την πραγματοποίηση της πρώτης εμπορικής πτήσης στον κόσμο, οι αεροπορικές εταιρείες μετέφεραν το 2013 περισσότερα από έξι δισεκατομμύρια επιβάτες στον προορισμό τους, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων (ACI).

Το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στον κόσμο αναδείχτηκε για μια ακόμη χρονιά το αεροδρόμιο Χάρτσφιντ-Τζάκσον της Ατλάντας στις ΗΠΑ, ενώ ακολούθησαν το διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνου και τρίτο κατετάγη το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου.

Κατάταξη

Πιο αναλυτικά στο αεροδρόμιο της Ατλάντας παρά τη μείωση της επιβατικής κίνησης κατά 1,1% σε σχέση με το 2012, το 2013 πέρασαν 94,4 εκατομμύρια επιβάτες. Στο δεύτερο Πεκίνο εξυπηρετήθηκαν 83,7 εκατομμύρια επιβάτες με την κίνηση να είναι αυξημένη κατά 2,2% σε σχέση με το 2012. Αύξηση της κίνησης κατά 3,3% είχε και το Χίθροου που έφτασε τα 72,4 εκατομμύρια επιβάτες.

Ακολουθούν το αεροδρόμιο Χανέντα του Τόκιο και δύο ακόμη αμερικανικά αεροδρόμια, το Ο’ Χερ του Σικάγου και το διεθνές αεροδρόμιο του Λος Αντζελες, τα οποία διατηρήθηκαν στην ίδια θέση που είχαν καταλάβει και το 2012. Αντιθέτως, το αεροδρόμιο του Ντουμπάι με αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 15% στα 66,4 εκατομμύρια επιβάτες ανέβηκε στην έβδομη θέση του καταλόγου από τη δέκατη που κατείχε το 2012.

Το αεροδρόμιο των Παρισίων υποχώρησε κατά μία θέση στην όγδοη, στην ένατη βρέθηκε το αεροδρόμιο Φορτ Γουόρθ στο Ντάλας του Τέξας και στη δέκατη θέση βρέθηκε το αεροδρόμιο της Τζακάρτας στην Ινδονησία. Η συνολική επιβατική κίνηση σε ολόκληρο τον κόσμο αυξήθηκε κατά 4,6% το 2013 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και ανήλθε στα 6,3 δισ. επιβάτες.

Οσον αφορά τις προσγειώσεις και τις απογειώσεις αεροσκαφών και πάλι το αεροδρόμιο της Ατλάντας βρέθηκε στην πρώτη θέση της κατάταξης με 911 χιλιάδες αφίξεις και αναχωρήσεις αεροσκαφών. Ακολούθησε το αεροδρόμιο Ο’ Χερ του Σικάγου με 883 χιλιάδες απογειώσεις και προσγειώσεις αεροσκαφών και τρίτο ήταν το αεροδρόμιο LAX του Λος Αντζελες. Ακολουθούν Ντάλας, Ντένβερ, Πεκίνο, Σάρλοτ στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, Λας Βέγκας, Χιούστον και Παρίσι.

Πάντως, το αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ διατήρησε τα σκήπτρα του μεγαλύτερου αεροδρομίου για τη μεταφορά εμπορευμάτων, αφού από τις εγκαταστάσεις του διακινήθηκαν 4,2 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι εμπορευμάτων. Ακολουθεί το Μέμφις στο Τενεσί των ΗΠΑ και τρίτο το αεροδρόμιο της Σαγκάης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή