Σκληρή λιτότητα έως το 2017 στη Ρωσία

Σκληρή λιτότητα έως το 2017 στη Ρωσία

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρό προϋπολογισμό λιτότητας για την περίοδο 2015-2017 παρουσίασε, την Πέμπτη, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην προσπάθειά του να αντισταθμίσει το πλήγμα από τις δυτικές κυρώσεις και ταυτόχρονα να χρηματοδοτήσει τις γενναιόδωρες κοινωνικές παροχές που έχει υποσχεθεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο προϋπολογισμός βασίζεται στην πρόβλεψη ότι η τιμή του πετρελαίου θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, ενώ για πρώτη φορά από το 2008 η κυβέρνηση ενδεχομένως να αναγκαστεί να καταφύγει στ’ αποθεματικά της.

Επί μήνες Ρώσοι αξιωματούχοι υποβάθμιζαν τις επιπτώσεις που έχουν στη ρωσική οικονομία οι δυτικές κυρώσεις, οι οποίες μεταξύ άλλων έχουν περιορίσει την πρόσβαση ρωσικών εταιρειών στις κεφαλαιαγορές, έχουν πλήξει το επενδυτικό κλίμα στη Ρωσία και έχουν οδηγήσει στο ρούβλι σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Η Μόσχα προβλέπει πλέον ότι το 2014 η ρωσική οικονομία θα αναπτυχθεί μόλις κατά 0,5% του ΑΕΠ, ενώ στις αρχές του χρόνου εκτιμούσε πως η ανάπτυξη θα κυμανθεί μεταξύ 2,5% και 3% του ΑΕΠ. Η προσπάθεια να τιθασευτεί ο πληθωρισμός και να αντιμετωπιστεί η αρνητική επίδραση της πτώσης του ρουβλιού προβλέπεται ότι θα είναι δύσκολη.

Παράλληλα, ολόκληρη η εκτέλεση του προϋπολογισμού βασίζεται στην αισιόδοξη εκτίμηση ότι η τιμή του πετρελαίου, απ’ όπου προέρχονται τα περισσότερα έσοδα του ρωσικού κράτους, θα είναι κατά μέσο όρο 100 δολάρια. Ο κ. Μεντβέντεφ παραδέχτηκε ότι η μακροοικονομική κατάσταση είναι «εύθραυστη» και προειδοποίησε τους υπουργούς του ότι το ρωσικό Δημόσιο δεν πρόκειται να προχωρήσει σε υπερβολικό δανεισμό. «Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι το υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας όσον αφορά πόσο γρήγορα θα ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη, πόσο γρήγορα θα αρχίσουν να επενδύουν οι επιχειρήσεις, πώς θα αναπτυχθεί η κατανάλωση και πώς θα αντιδράσουν οι εταίροι μας», είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Τα τελευταία 20 χρόνια, η ρωσική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία των επενδύσεων, τόσο ξένων όσο και ρωσικών. Μετά την επιστροφή του στον προεδρικό θώκο, το 2012, ο κ. Πούτιν ζήτησε από την κυβέρνησή του να αναζωογονήσει τις ελεγχόμενες από το κράτος επιχειρήσεις και να αυξήσει τις επενδύσεις τουλάχιστον στο 25% του ΑΕΠ. Ωστόσο μετά την επιβολή των κυρώσεων από τη Δύση προβλέπεται ότι οι εκροές κεφαλαίων το 2014 θα φτάσουν τα 100 δισ. δολ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή