Αποδόσεις

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Με πτώση έκλεισε την εβδομάδα το πετρέλαιο, λόγω προσδοκιών των επενδυτών ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια. Οι προσδοκίες ουσιαστικά λειτούργησαν ως αντίβαρο στις ενδείξεις από τον ΟΠΕΚ ότι η θα υπάρξει μείωση της παραγωγής των κρατών-μελών του. Στην αμερικανική αγορά χθες το αργό Ν. Υόρκης υποχώρησε 73 σεντς στα 92,34 δολ. το βαρέλι. Στο Λονδίνο το Brent υποχώρησε 21 σεντς στα 97,49 δολ. το βαρέλι, περιστέλλοντας τα εβδομαδιαία του κέρδη στο 0,4%. Τις πρώτες δύο εβδομάδες του Σεπτεμβρίου η τιμή του Brent σημείωσε κάμψη 5,8%. Ο ΟΠΕΚ, ο οποίος καλύπτει το 40% των αναγκών στη διεθνή αγορά, ενδεχομένως να μειώσει τις ημερήσιες ποσοστώσεις του κατά 500.000 βαρέλια στα 29,5 εκατ. βαρέλια έως το 2015. Η ζήτηση, όπως εκτιμά, θα μειωθεί το 2015 στα 29,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τα 29,5 εκατ. βαρέλια φέτος.

Στα χαμηλά οκταμήνου ο χρυσός

Η ενίσχυση του δολαρίου δημιουργεί καθοδικές πιέσεις προς το χρυσό, του οποίου η τιμή υποχώρησε στα χαμηλότερα οκταμήνου στο Λονδίνο. Συνολικά από τις αρχές της εβδομάδας η αξία του έχει μειωθεί κατά 0,6% υπό την επίδραση της απόφασης της προέδρου της Fed Τζάνετ Γιέλεν ότι δεν θα σπεύσει να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων. Η χαλαρή νομισματική πολιτική θα διατηρηθεί εφόσον η αγορά εργασίας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα. Την Πέμπτη το δολάριο ανήλθε στα υψηλότερα 14μηνου ως προς το ευρώ. Τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού εν γένει εξασθενούν ως έναν βαθμό την ελκυστικότητα του χρυσού, ο οποίος αποδίδει για τους επενδυτές με την άνοδο των τιμών του. Στην περίπτωση του ισχυρότερου δολαρίου η ζήτηση για ένα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο ελαττώνεται. «Η συνολική κατεύθυνση στην αγορά θα δοθεί από το δολάριο», επισημαίνει ο Ντέιβιντ Γκόβετ, επικεφαλής του τμήματος πολύτιμων μετάλλων στη Marex Spectron στο Λονδίνο. Η τιμή του χρυσού χθες στις πρωινές συναλλαγές στη βρετανική πρωτεύουσα απώλεσε 0,2% στα 1.222,71 δολ. η ουγγιά. Την Πέμπτη είχε σημειωθεί η μεγαλύτερη κάμψη της από τις 2 Ιανουαρίου, όταν ο χρυσός διαμορφώθηκε στα 1.216,03 δολ. η ουγγιά.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Tο δημοψήφισμα στη Σκωτία επηρέασε ελαφρώς τα ευρωπαϊκά ομόλογα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας όπου κατεγράφη υποχώρηση στις τιμές και αύξηση των αποδόσεων. Ομαλή εικόνα παρουσίασε και η εγχώρια αγορά. Οι συναλλαγές παρέμειναν υποτονικές και συνολικά πραγματοποιήθηκε τζίρος ύψους 260 εκατ. ευρώ. Οι επενδυτές παρέμειναν διστακτικοί για περισσότερες τοποθετήσεις στα ελληνικά ομόλογα. Η τιμή της σειράς (strip) των 20 νέων ελληνικών ομολόγων διαμορφώθηκε στα 71,60 λεπτά/ευρώ. Η τιμή του 10ετούς ελληνικού ομολόγου που λήγει στις 24 Φεβρουαρίου του 2024 διαμορφώθηκε στα 82,75 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση στο 5,77%. Η διαφορά απόδοσης (spread) από τα γερμανικά ομόλογα ανήλθε στις 472 μ.β. Η τιμή του 10ετούς γερμανικού με ημερομηνία λήξης στις 15 Αυγούστου του 2024 έφτασε στα 104,11 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να ανέρχεται σε 1,05%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή