Ενίσχυση δολαρίου εν μέσω προσδοκιών για πιο επιθετική σύσφιγξη νομισματικής πολιτικής της Fed

Ενίσχυση δολαρίου εν μέσω προσδοκιών για πιο επιθετική σύσφιγξη νομισματικής πολιτικής της Fed

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία με τις προσδοκίες της αγοράς, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αποφάσισε στη συνεδρίαση της Τετάρτης να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της, καθώς και να προχωρήσει σε περαιτέρω περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μειώνοντας στα 15 δισ. δολ. συνολικά, από 25 δισ. δολ., τις μηνιαίες αγορές μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων και τυποποιημένων ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων (στα 10 δισ. δολ. και 5 δισ. δολ. αντίστοιχα). Στην ανακοίνωση η Fed επανέλαβε την άποψη πως η ιδιαίτερα χαλαρή νομισματική πολιτική της παραμένει κατάλληλη, ενώ προκειμένου να προσδιορίσει για πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα θα διατηρήσει το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο στα τωρινά επίπεδα 0,0%-0,25%, η αρμόδια επιτροπή θα βασιστεί, μεταξύ άλλων, στην περαιτέρω πορεία πληθώρας δεικτών αναφορικά με τις πληθωριστικές πιέσεις, τις προσδοκίες της αγοράς για την πορεία του πληθωρισμού και την αγοράς εργασίας. Η προσοχή των επενδυτών εστιάστηκε στις αναθεωρημένες προβλέψεις της αρμόδιας επιτροπής για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ σύμφωνα με τις οποίες η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης 3,1% το 2015 από 2,8%. Παράλληλα, η αρμόδια επιτροπή εκτιμά αύξηση του βασικού παρεμβατικού επιτοκίου στο τέλος του 2015 και 2016 στο 1,375% και 2,875% αντίστοιχα, από 1,125% και 2,55% μόλις πριν από τρεις μήνες. Το ενδεχόμενο μιας πιο επιθετικής πορείας σύσφιγξης της νομισματικής πολίτικης της Fed τους επόμενους μήνες βοήθησε το δολάριο να διατηρηθεί σε ανοδική πορεία έναντι σχεδόν όλων των κύριων νομισμάτων.

Στον αντίποδα, το ευρώ παρέμεινε υπό πίεση ύστερα από τη χαμηλότερη του αναμενομένου άντληση στην πρώτη –από τις οκτώ συνολικά– πράξη μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ (TLTRO) από τις τράπεζες της Ευρωζώνης, γεγονός το οποίο ενίσχυσε την άποψη ότι το ενδεχόμενο έναρξης προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ τους προσεχείς μήνες δεν μπορεί να αποκλειστεί, εκτός και αν οι προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης βελτιωθούν σημαντικά ή το επικείμενο πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων και προϊόντων τιτλοποίησης αποδεχτεί μεγαλύτερο από ό,τι αναμένεται επί του παρόντος. Ως αποτέλεσμα, η ισοτιμία ευρώ/δολάριο υποχώρησε σε νέα χαμηλά 14 μηνών, κοντά στο 1,2830, την Πέμπτη. Παράλληλα, η στερλίνα ανήλθε σε υψηλά δύο εβδομάδων έναντι του δολαρίου 1,6525 την Παρασκευή, επωφελούμενη από την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος στη Σκωτία, τα οποία έδειξαν νίκη των ψηφοφόρων που τάχθηκαν υπέρ της παραμονής της χώρας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή