Άποψη: Η Σκωτία και η Ευρωζώνη

Άποψη: Η Σκωτία και η Ευρωζώνη

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ​​ουσία του δημοψηφίσματος στη Σκωτία ενέχει για την Ευρωζώνη μία διάσταση πολύ σπουδαία, στην οποία ωστόσο δεν έχει αποδοθεί η δέουσα πολιτική σημασία. Το γεγονός δηλαδή ότι, τη διάθεση των Σκωτσέζων για ανεξαρτησία, των Καταλανών ή των Φλαμανδών, τη διεγείρει η απόλυτη ασφάλεια και η προστασία που τους παρέχει μία ισχυρή νομισματική ένωση, το ευρώ, το οποίο επιπροσθέτως, μέσα στη σημερινή διεθνή αναταραχή και τις γεωπολιτικές ανατροπές, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τη σταδιακή ανάδειξη της Ευρώπης σε ενιαία πολιτική δύναμη. Η απόφαση του δημοψηφίσματος να μην αποσχιστεί η Σκωτία από τη Μεγάλη Βρετανία, σημαίνει ότι η Σκωτία παραμένει στη νομισματική ένωση της στερλίνας. Εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν υπέρ της δημιουργίας μιας ανεξάρτητης Σκωτίας, αυτόματα η νέα χώρα θα εντασσόταν στο ευρώ! Το ίδιο έχουν ξεκαθαρίσει και οι Καταλανοί, εάν υπάρξουν ανάλογες πρωτοβουλίες. Η παραμονή, λοιπόν, στο ευρώ είναι δεδομένη, αδιαμφισβήτητη, αλλά και προϋπόθεση όπως φαίνεται των αυτονομιστικών τάσεων. Πρόκειται δηλαδή περισσότερο για μετατόπιση του κέντρου αναφοράς εξουσίας και ανάδειξη μιας ξεχωριστής εθνικής ταυτότητας και λιγότερο για πολιτική κίνηση πραγματικής ανεξαρτητοποίησης. Διότι τέτοιου τύπου αυτονομίες κρατών εντός νομισματικών ενώσεων δεν μπορεί ως γνωστόν να υπάρχουν!

Οπως, επίσης, και αυτό θα πρέπει κυρίως να συνειδητοποιήσουμε, πολύ δύσκολα στο εξής θα επιβιώνουν οικονομικά μικρές χώρες με ασθενές νόμισμα. Με την επανάκαμψη της σκληρής γεωπολιτικής στρατηγικής παγκοσμίως, τα πράγματα γίνονται πλέον πολύ δύσκολα για επιρροή και σταθερότητα, εκτός πολιτικών συνασπισμών ή ενώσεων! Αυτό μάλιστα -ίσως συζητάμε πλέον το αυτονόητο– αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία για τη χώρα μας, την Ελλάδα της κρίσης. Απόδειξη είναι για παράδειγμα η Τσεχία, η Σλοβακία (και αυτές διαχωρίστηκαν) και άλλες χώρες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην ένταξη και στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ευρώ και έχουν καταλάβει σήμερα καίριες θέσεις στα κέντρα των αποφάσεων ή ακόμη και σπουδαία χαρτοφυλάκια στη νέα Κομισιόν του Γιουνκέρ. Την εποχή της παγκοσμιοποίησης και ειδικότερα σε μία περίοδο μεγάλης αστάθειας ξανά (βλέπε και στην Ευρώπη την Ουκρανία), όπου τα πάντα αναθεωρούνται και οι γεωπολιτικές μετατοπίσεις είναι χαρακτηριστικές, η συμμετοχή μιας μικρής χώρας σε έναν ισχυρό και όσο το δυνατόν συμπαγή οικονομικό και πολιτικό συνασπισμό, είναι κατά τη γνώμη μας το κολοσσιαίο θέμα της πολιτικής και της σταθερότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή