Ντράγκι: Η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη έχει αποδυναμωθεί

Ντράγκι: Η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη έχει αποδυναμωθεί

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις έντονες αντιδράσεις του Βερολίνου στην απόφαση του Μάριο Ντράγκι να προχωρήσει στην αγορά τιτλοποιημένων δανείων και καλυμμένων ομολόγων, ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε χθες ότι η Τράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε περαιτέρω μη συμβατικά μέτρα αν χρειαστεί για να αποτρέψει τον αποπληθωρισμό στην Ευρωζώνη και να τονώσει την παραπαίουσα ανάκαμψή της.

«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε πρόσθετα αντισυμβατικά εργαλεία μέσα στα όρια της εντολής μας και να διευρύνουμε το μέγεθος ή και τη σύνθεση των μη συμβατικών παρεμβάσεών μας αν χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο μιας υπερβολικά παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού» τόνισε ο κ. Ντράγκι, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Νωρίτερα είχε υπενθυμίσει πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχωρεί διαρκώς από το 3% στο οποίο είχε φθάσει στα τέλη του 2011 στο 0,4% τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους. Προσέθεσε, μάλιστα, πως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ «παραμένει απολύτως αποφασισμένο να αντιμετωπίσει τους κινδύνους σχετικά με τα επίπεδα του πληθωρισμού».

Παράλληλα προέβλεψε πως τον Δεκέμβριο στην επόμενη δημοπρασία του προγράμματος παροχής ρευστότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (TLTRO) θα υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση από εκείνη της περασμένης εβδομάδας που ήταν κατώτερη των προσδοκιών της αγοράς, καθώς 255 ευρωπαϊκές τράπεζες άντλησαν το ποσό των 82,6 δισ. ευρώ όταν οι εκτιμήσεις ήταν για συμμετοχή από 100 έως 130 δισ. ευρώ, ενώ προσδιοριζόταν το όριο των 100 δισ. ευρώ ως κατώφλι για την επιτυχία του προγράμματος. Την εκτίμηση αυτή φαίνεται να συμμερίζεται μεγάλη μερίδα των οικονομικών αναλυτών, όπως προκύπτει από σχετική δημοσκόπηση του Reuters. Εκτιμάται πάντως ότι και πάλι δεν πρόκειται οι ευρωπαϊκές τράπεζες να αντλήσουν το σύνολο των 400 δισ. ευρώ που προσφέρει το πρόγραμμα.

Οπως, άλλωστε, επισημαίνει το Reuters, η μειωμένη ζήτηση στη δημοπρασία της περασμένης εβδομάδας έχει ενισχύσει τις προσδοκίες πως η ΕΚΤ θα καταφύγει σε ακόμη πιο δραστικά μέτρα, όπως η τύπωση χρήματος για την αγορά ομολόγων, δηλαδή σε ένα πλήρες πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που είναι αναμενόμενο να αντιμετωπίσει τη σθεναρή αντίσταση της Γερμανίας. Στη χθεσινή του ομιλία, ο κ. Ντράγκι εξέφρασε, πάντως, την εκτίμηση πως το πρόγραμμα παροχής ρευστότητας ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις «έχει ήδη θετικό αντίκτυπο στο κλίμα στις χρηματαγορές» και προσέθεσε πως το TLTRO είναι «ένα πανίσχυρο εργαλείο για να διευκολύνει τις ροές πιστώσεων στην πραγματική οικονομία». Παράλληλα, όμως, ο κ. Ντράγκι επισήμανε πως η ανάκαμψη της Ευρωζώνης έχει περιέλθει σε στασιμότητα από το δεύτερο τρίμηνο του έτους, μολονότι είχαν προηγηθεί τον Ιούλιο ενθαρρυντικά στοιχεία όταν η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης είχε σημειώσει ανάπτυξη 1% σε μηνιαία βάση και παράλληλα αυξάνονταν οι παραγγελίες του μεταποιητικού τομέα, αλλά όπως τόνισε «οι πιο πρόσφατοι δείκτες δεν δείχνουν να έχει σταματήσει η γρήγορη υποχώρηση». Εξέφρασε, πάντως, την ελπίδα πως η εγχώρια ζήτηση στην Ευρωζώνη θα ενισχυθεί από «την αναπτυξιακή νομισματική πολιτική, τις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που στηρίζουν την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις».

Επικρίσεις Γενς Βάιντμαν στην ΕΚΤ

Ενδεικτική του μεγέθους των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσει η ΕΚΤ αν επιχειρήσει να επεκταθεί σε αγορές κρατικών ομολόγων, η κριτική που της ασκεί ο επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν. Ο κ. Βάιντμαν υποστηρίζει πως περαιτέρω μείωση του κόστους του χρήματος και η υπόσχεση του Μάριο Ντράγκι να προχωρήσει η Τράπεζα σε αγορές τιτλοποιημένων δανείων απαλλάσσουν τις κυβερνήσεις από την πίεση να προχωρήσουν στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο κ. Βάιντμαν υποστήριξε πως οι τελευταίες κινήσεις της ΕΚΤ υπερβαίνουν κατά πολύ τις προηγούμενες προσπάθειές της να ενθαρρύνει τις τράπεζες να προχωρήσουν σε αύξηση του δανεισμού τους και ενδέχεται να τις απαλλάξουν από κάθε διακινδύνευση με κόστος των φορολογουμένων. Παράλληλα, ο ομόλογός του της Αυστρίας, Πίτερ Πράετ, ζήτησε ενιαία εκπροσώπηση της Ευρωζώνης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή